Мода ли стана: 2 италиански области с референдум за автономия

OFFNews 22 октомври 2017 в 12:29 4174 3

В две северни италиански области - Ломбардия и Венето, започна гласуването по въпроса за получаване на автономия, предаде ТАСС. Агенцията цитира местното "Радио-1", според което са приканени да изразят мнението си около 12 млн. души. Населението на двете области е общо 20 млн.

Те трябва да отговорят дали искат регионалните власти да получат повече пълномощия, като най-вече се има предвид по-голяма част от събираните данъци да остават в областните хазни. Референдумите имат консултативен характер и резултатът от тях няма да има преки последствия, тъй като италианската конституция предвижда, че определени степени на регионални пълномощия са възможни само чрез преговори с държавата.

Ако стремежите за автономия бъдат подкрепени от избирателите, лидерите на регионалните администрации - губернаторите - фактически ще получат народен мандат за начало на този процес. Макар че признава законността на гласуването, правителството на Италия го смята за "безполезна политическа стъпка", тъй като конституцията позволява да се започнат преговори за автономия и без провеждането на референдум.

Гласуването ще продължи до 23 ч. местно време (полунощ българско). В Ломбардия за първи път в Италия се използва система за електронно гласуване. Във Венето пък за да се признае резултатът се изисква кворум.

/БТА/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

22.10 2017 в 13:49

Ами не е мода. От самото си създаване Северната лига и няколко по-малки партии искат отделяне на Северна Италия с граница по река По. Странно за мен е, че Пиемонте не провежда референдум. Тези три области отдавна говорят за отделяне или поне за автономия като на Южен Тирол (Trentino-Alto Adidge).

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!