Каталуния каза НЕ на Испания

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2017 в 22:15 8535 3

Снимка El Pais/Reuters

Каталуния за пореден път каза "Не" на централното правителство в Испания.

Лидерът на автономната област Карлес Пучдемон обяви в тв обръщение, че Каталуния отхвърля плана на Мадрид за ограничаване правомощията на регионалните власти.

В изявлението тази вечер той определи наложеното директно управление от правителството в Мадрид като „най-лошото нападение срещу каталунските институции от диктатурата на Франко насам“.

Планът на испанския премиер Мариано Рахой включва отстраняването на каталунските лидери, разпускането на парламента на областта и провеждането на нови избори. Рахой го съобщи днес след правителствено заседание и в резултат на референдума за независимост от 1 октомври, обявен за противоконституционен от Конституционния съд на Испания.

"Хората в Каталуния не могат да приемат „незаконните“ мерки, предприети от правителството на Испания да управлява областта директно от Мадрид", обяви Пучдемон и призова за свикването на каталунския парламент, който да обсъди въпроса и да вземе решение срещу мерките.

Часове след правителственото заседание в испанската столица и обявяването на взетите решения от премиера Рахой в Барселона започна огромен протест с участието на над 450 хил. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови