Мюсюлмански организации осъдиха жестокото убийство на военен в Лондон

Вероника Шербанова 24 май 2013 в 16:14 3603 3

Терористи заклаха военен в Лондон
Терористи заклаха военен в Лондон

Мюсюлманският британски съвет осъди нападението над британски военен в южната част на Лондон в сряда в знак на отмъщение за всички убити мюсюлмани.

От съвета определиха убийството на военния като варварска постъпка, която няма нищо общо с исляма, и се дистанцираха от престъплението.

Въпреки изявлението на Мюсюлманския британски съвет, редица анализатори отправиха критики към ислямските организации на Острова.

Мюсюлманските лидери във Великобритания могат да направят повече, за да премахнат радикалните течения в общността, заяви Шираз Махер от Международния център за изследване на радикализацията към Кралския колеж в Лондон.

По думите му част от тези лидери крият главите си в пясъка, а други не са родени на Острова, не говорят добре езика и не разбират проблемите на младите мюсюлмани.

Общността, съставена от около 2,7 млн. души, е обхваната от инерция и мюсюлманските лидери не реагират достатъчно бързо на случващото се, коментира Махер.

Около 17 часа в сряда двама мъже убиха с ножове военен близо до казармите Улуич пред очите на десетки свидетели, сред които и деца. След убийството те записали видео, в което обясняват, че единствената причина за престъплението е в знак на отмъщение за всички убити мюсюлмани.

Двама бяха задържани от полицията след престрелка. По-късно стана ясно, че те са родени във Великобритания, но са от нигерийски произход. Двамата мъже са били християни, но са решили да променят религията си и да приемат исляма.

Името на единия от тях беше оповестено вчера от британските медии. Това е 28-годишния Майкъл Адеболажио.

Британският премиер Дейвид Камерън определи убийството на военния като терористичен акт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!