Мистериозният купол на австралийски плаж се оказа част от ракета, може би индийска

OFFNews 19 юли 2023 в 11:06 5641 0

Металният купол, изхвърлен на австралийския плаж.

Снимка Екранна снимка

Металният купол, изхвърлен на австралийския плаж.

Гигантският метален купол, изхвърлен на австралийски плаж, е част от ракета, твърди ръководителят на индийското космическо ведомство. Възможно е тя да е индийска, но Среедхара Соманатх не е убеден в това.

"Не можем да потвърдим, че е наша, докато не я анализираме", казва той пред Би Би Си.

Обектът бе открит през почивните дни на плажа Грийн Хед, който се намира на около 250 км северно от Пърт. Оттогава насам по въпроса какво е това има оживени спекулации. Някои твърдяха, че може да е от последната индийска мисия на Луната, изстреляна миналия петък, но експертите бързо изключиха предположението.

Цилиндричният обект е широк около 2,5 м и дълъг между 2,5 м и 3 м.

Първоначално се спекулираше, че останките може да са част от MH370 - самолета, който изчезна край западното австралийско крайбрежие през 2014 г. с 239 пътници на борда. Но авиационни експерти изясниха, че предметът не може да е от търговски самолет и че вероятно е горивен резервоар от ракета, паднала в Индийския океан.

Австралийската космическа агенция съобщи, че е възможно гигантският цилиндър да е паднал от "чуждестранна космическа ракета-носител". Това доведе до спекулации, че обектът е горивен резервоар от PSLV (система за изстрелване, управлявана от Индийската организация за космически изследвания и разработена, за да позволи на Индия да изстрелва разузнавателни сателити в слънчевосинхронна орбита – услуга, за извършването на която преди се е плащало на Русия – бел. ред.). PSLV беше използвана за изпращането на космическия кораб "Чандраян-3" в орбита миналия петък и се появиха предположения, че отломките са от него - въпреки че според експертите обектът е бил във водата поне няколко месеца.

Соманатх заяви също пред Би Би Си, че няма "никаква мистерия" около обекта, като потвърди, че "той е част от някаква ракета".

Соманатх обаче потвърди, че "за някои от частите е известно, че са паднали в морето отвъд изключителната икономическа зона на Австралия" и заяви, че обектът "може да е плавал дълго време и накрая да е достигнал брега".

Той увери, че няма опасност, свързана с отломките. Властите в Австралия обаче третират предмета като "опасен", а полицията поиска от хората да спазват безопасно разстояние. Според експерти той може да съдържа токсични материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!