Милиардерът Юри Милнер се отказа от руското си гражданство

OFFNews 11 октомври 2022 в 11:39 3202 7

Юри Милнер и проф. Стивънс Хокинг

Снимка Getty Images

Юри Милнер и проф. Стивънс Хокинг. Инвеститорът позира с прототип на "Star Chip", малък роботизиран космически кораб, който ще позволи междузвездно космическо пътуване.

Милиардерът Юри Милнер, който влиза в топ 15 на най-богатите руснаци на списание Forbes се е отказал от руското си гражданство като е приключил процеса юридически, съобщи самият той в профила си в Туитър.

„Аз и семейството ми напуснахме Русия завинаги през 2014 г., след руската анексия на Крим. И това лято официално приключихме процеса на отказ от руското ни гражданство“, написа Милнер.

Реакциите на изявлението му не бяха еднозначни.

„Значи вие бяхте щастлив да инвестирате кървави пари на Кремъл, но сега паспортът вреди на репутацията ви. Леле, такъв ход! Невероятна храброст!“, пишат потребители от Западна Европа под изявлението на Милнер.

Милиардерът заема 15-та позиция в тазгодишната класация на Forbes със състяние от 7,3 милиарда долара. Той е собственик на DST Global и бивш съсобственик и председател на съвета на директорите на Mail.ru Group. Считан е за един от най-влиятелните инвеститори в света в технологичния сектор. Има участие в такива гиганти като Facebook, Zynga, Twitter, Flipkart, Spotify, Groupon, JD.com, OlaCabs, AirBnB, WhatsApp, Wish и много други.

На практика Юри Милнер не живее в Русия от 17 години. През 1999 получи израелско гражданство и пет години по-късно се установи в Израел, а след това в САЩ. Въпреки това запазва солидни връзки с Кремъл. През 2009-2011 година е член на комисията по модернизация, създадена от тогавашния президент на РФ Дмитрий Медведев. По онова време, към 2010 е собственик на Mail.ru, „Одноклассники“, ICQ, и има миноритарен пакет в „ВКонтакте“.

Милнер е третият руснак от листата на Forbes, който къса с Русия за последните месеци. През лятото с гражданството си на РФ се раздели живеещият в Казахстан от 10 години Тимур Турлов. През септември руския си паспорт остави и уседналият в Ереван Рубен Варданян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

7

Johnny B Goode

11.10 2022 в 15:25

Бай Пешко, само безмозъчните като тебе никъде не се толерират и трябва да си сменят ника на две седмици.

345

6

Джендо Джедев

11.10 2022 в 14:34

Пичове,

Специално Милнер никога не е бил открито близък с режима. Не зная, не бих се учудил ако и той се е облагодетелствал от него. Но е направил несравнимо много повече добри дела от останалата олигарска сган в Рашка. Най-малкото е, че още през 2014 им показа среден пръст.

345

5

Джендо Джедев

11.10 2022 в 14:32

Пеше, май и в Матушката ти - като гледам как коткат Сноудън... :D

-5489

4

Предателите, безполовите и безпринципните се толерират на днешно време на Запад.

6386

3

Zlatko

11.10 2022 в 12:33

Джендо, също не съм много съгласен. За да си натрупа милиардите, вероятно се е кълнял във вярност към Русия и отчислявал на когото трябва. Сега, когато рискува да му блокират състоянието (вероятно натрупано с краден капитал) се отказва и “вече не съм руски гражданин”. Най-вероятно изобщо да не е отвратен и да не му пука за украинците (може и той, имперски да ги хейти) пука му за парите му.

10298

2

AntiZ

11.10 2022 в 12:23

Джендо, този път няма да се съглася с теб! Видял е дебелия и се е изнесъл навреме. По-скоро е тъжно да се види как такива като тоя се внедряват навсякъде. И западните демокрации има да си правят тежки изводи след тази война. И дано успеят, щото такива с много пари и сбъркана ценностна система, да не заразяват обществата. Не съм оптимист.

345

1

Джендо Джедев

11.10 2022 в 11:47

Още един свестен човек, отвратен от свинщините на Батюшката и кликата му. Тия скоро ще си останат само с него, Дугин и разни велможи като еленовъда с пагони, Маша "2 стакана" Захарова и оня съсел с мустачките. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!