Мексико прекрати отношения с Еквадор след полицейско нахлуване в посолството в Кито

OFFNews 06 април 2024 в 13:39 1679 0

Снимка GettyImages

Екадорските сили за сигурност нахлуха в мексиканското посолство в Кито и арестуваха бившия еквадорски вицепрезидент Хорхе Глас. Това принуди Мексико да прекрати двустранните отношения, предават световните медии.

"Мексико прекъсва дипломатическите отношения с Еквадор и ще отнесе случая до Международния съд", обяви снощи външният министър Алисия Барсена.

Хорхе Глас е издирван за корупция. Той от месеци пребиваваше в мексиканското посолство в еквадорската столица. По-рано през вчерашния ден мексиканското Външно министерство обяви, че ще предостави убежище на Глас, което предизвика бурна реакция от страна на Еквадор.

Екадорското президентство заяви, че Мексико погазва ангажиментите си по международните споразумения и че срещу Глас има издадена заповед за задържане за незаконно присвояване на средства, която трябва да бъде изпълнена и затова той няма право да напуска Еквадор.

Барсена обвини управляващите в Кито, че нахлуването в мексиканското посолство представлява "грубо нарушаване на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

Глас беше вицепрезидент на Еквадор по време на втория мандат на държавния глава Рафаел Кореа, който напусна поста през 2017 г. През 2020 г. Кореа беше осъден задочно по мащабно разследване за корупция и сега живее в Белгия.

В края на 2017 г. Глас беше признат за виновен в приемане на подкупи в замяна на възлагане на обществени поръчки на бразилския конгломерат "Одебрехт". Той беше осъден на общо осем години затвор, но преди две години беше освободен предсрочно заради тежкото положение със сигурността в еквадорските затвори.

През последните няколко месеца му бяха повдигнати обвинения и по друго дело, този път за незаконно присвояване на средства, по което беше издадена заповед за задържането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки