Медии доказаха, че един от обвинените за отравянето на Скрипал е полковник от руското разузнаване

OFFNews 27 септември 2018 в 15:47 8491 4

Медии доказаха, че един от обвинените за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия - Руслан Боширов, е полковник от руското разузнаване. 

Разследването е на изданията Bellingcat и The Insider, съобщи руската служба на Би Би Си, която е потвърдила информацията през няколко руски бази данни, получени от анонимни източници. 

Според медиите познатият под името Руслан Боширов всъщност е 39-годишният Анатолий Чепига. Приликата се вижда и от двете снимки - на Чепига и разпространената от британските власти, издирващи Боширов.

Руслан Боширов и Александър Петров вече потвърдиха в интервюто си за RT, че именно те са на снимките, разпространени от британските власти, но обявиха, че са били в Солсбъри като туристи. 

Чепига е роден в Николаевка, Амурска област. През 2001 г. му е издаден паспорт от Далечноизточния военен институт. Като местожителство Чепига е посочил адреса на военната част в Хабаровския край, където се е помещавал отряд от специално назначение на една от бригадите на ГРУ - руското разузнаване.

Бойците от тази бригада са взели активно участие в първата и втората чеченски войни. 

Чепига завършил военния институт през 2001 г. Името му се споменава на сайта на Доброволното общество за съдействие на армията, авиацията и флота в Амурска област. 

"Роденият в Николаевка, завършил ДВОКУ през 2001 г. Чепига Анатолий Владимирович, е бил три пъти в командировка в Чечня, има над 20 награди и отличия. През декември 2014 г. на полковник Чипига е присвоено звание Герой на Руската федерация за изпълнение на миротворческа мисия", съобщава сайтът. 

По данни на Bellingcat в началото на 2010 г. Чепига официално се преместил в Москва, записал се като живеещ в общежитие заедно с жена си и сина си. 

За момента британските власти не коментират разкритията на Bellingcat и The Insider, макар че по онформация на Би Би Си достоверността на неговата идентификация не се поставя под съмнение.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи разкритията като продължение на кампанията за отвличане на вниманието от случилото се в Солсбъри. 

Според Bellingcat и The Insider има данни, че известните като Александър Петров и Руслан Боширов може да са същите двама руснаци, които са били задържани в Холандия през пролетта за опит да проникнат в швейцарска лаборатория, в която са били изследвани образци от отровен газ, пуснат в Сирия, както и проби от нервнопаралитичното вещество, с което бяха отровени Скрипал и дъщеря му.

Би Би Си се е обърнала към Холандия за потвърждение или отказ на тази информация, но оттам са отказали да разкрият личността на задържаните руски агенти.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна