Масови съкращения във Facebook, Instagram и WhatsApp: 11 хил. служители губят работата си

OFFNews 09 ноември 2022 в 15:07 3174 1

Марк Зукърбърг

Снимка БТА/АП

Марк Зукърбърг

Собственикът на Facebook, Instagram и WhatsApp - компанията Meta - обяви съкращаването на 13% от работните си места.

Това е първото масово уволнение на служители в историята на фирмата. 11 хиляди служители от общо 87 хил. ще загубят работата си.

Изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че съкращенията са "най-трудната промяна, която сме правили в историята на Meta".

Новината идва след "чистка" в Туитър, където беше съкратен половината персонал.

"Знам, че е тежко за всеки. Особено много съжалявам за засегнатите", написа той в изявление.

Зукърбърг обвинява за случващото се очакванията, създадени от пандемията и тогавашните прогнози за растеж, основани на нарасналите приходи. Тогава масово хората бяха поставени в изолация и използваха социалните мрежи много повече. "Много хора прогнозираха, че това ще бъде трайно ускорение. Аз също го направих, затова взех решение да увеличим значително инвестициите си", обяснява Зукърбърг. Но вместо макроикономическият спад и увеличената конкуренция са довели до приходи много под очакваните.

"Сбърках и поемам отговорността за това", казва той.

Съкращенията във Фейсбук бяха очаквани. Зукърбърг анонсира плановете си още във вторник през шефовете в компанията.

Сега Мета ще се съсредоточи върху приоритетни области на растеж, като изкуствен интелект, реклама и "дългосрочната ни визия за метавселената".

Мета ще намали и други разходи - ще намали сградите и офисите си и ще увеличи работата в споделени работни пространства.

Предстои засегнатите служители да получат известия за прекратяването на договорите по имейл. Те ще получат 16-седмична заплата плюс едноседмична за всяка прослужена година. Допълнителните обезщетения ще включват и продължаване на семейното здравно осигуряване за период от шест месеца. Подкрепата за служителите извън САЩ ще бъде подобна, но ще има отделен процес на съкращения, предвид съответното местно трудово законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови