Масови арести в Турция след атентата

OFFNews 13 януари 2016 в 07:27 4439 0

Масови арести в Турция след атентата

След атентата в Истанбул при масирана спецоперация бяха арестувани 59 души, за които властите подозират, че са свързани с терористите. 15 от тях са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани в близките дни. Полицията цитира анонимен източник, според който имало планове за още терористични нападения в близките дни, съобщава БНТ.

"Ислямска държава" все още не е коментирала официално атаката. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче хвърли вината именно на терористичната организация. Според властите атентаторът камикадзе е 27-годишен сириец. Версията за връзката на атентата с "Ислямска държава" беше потвърдена и от турския премиер Ахмет Давутоглу.

Трагедията се разигра около 10.40 часа във вторник сутринта на централния площад "Султанахмет". Взривът е избухнал между Теодосиевата колона и Германския фонтан, две от най-посещаваните от западни туристи забележителности. Те се намират точно срещу Синята джамия, която в този ден е била затворена за посетители. Бомбата отне живота на десет души, осем от които германци.

От германския туроператор "Лебенслуст Туристик" изразиха опасения, че жертвите може да са повече от обявените. Оттам заявиха, че има вероятност загиналите да са част от група от 33-ма души, които са използвали услугите на компанията за туристическа обиколка на Истанбул. 

Екскурзията им започнала в понеделник. По програма във втория ден на пътешествието е планирана разходка в историческата част на Истанбул. За нея са се записали само част от туристите, съобщават германските медии. Останалите избрали индивидуална програма.

Днес за Турция заминава германският вътрешен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови