Малко вероятно е Русия да нанесе ядрен удар в Украйна, според ISW

OFFNews 07 ноември 2022 в 07:21 2661 1

Киев след обстрел

Снимка БТА/АП архив

Москва предприема мерки за деескалация на собствената си ядрена реторика, твърдят анализатори от ISW

Използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна е малко вероятно. Москва предприема мерки за деескалация на собствената си ядрена реторика, твърдят анализатори от Института за изучаване на войната (ISW), цитирани от УНИАН. 

Русия може да продължи да заплашва с ядрен удар, за да се опита да повлияе на Украйна чрез западните й съюзници. Подобна тактика обаче ще доведе до провал в опитите за насилствено поставяне на Киев на масата на преговорите. 

"Украйна и нейните международни поддръжници дадоха да се разбере, че няма да се съгласят на преговори с оръжие и няма да се откажат от суверенното право на Украйна върху нейните територии", се казва още в изявлението. 

През последните месеци съветникът на Джо Байдън по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан е водил тайни разговори със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев и съветника на руския президент по въпросите на външната политика Юрий Ушаков, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. Според анонимни източници Съливан натиска за подобни контакти с Русия, въпреки, че нито Белият дом, нито Кремъл са потвърдили, че те са се състояли. Според американското издание разговорите са засягали страховете, свързани с ескалацията на войната в Украйна и ядрената опасност, като една от темите е била поддържането на постоянни комуникационни канали между Вашингтон и Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови