Малайзия: Полет MH370 се е разбил в Индийския океан, пасажерите са мъртви

OFFNews 24 март 2014 в 16:07 6498 0

Наджиб Разак
Наджиб Разак

Малайзийският премиер Наджиб Разак обяви полет MH370 за безследно изчезнал, а екипажът и пътниците - за мъртви. Това се случи на пресконференция, състояла се в 16 ч българско време.

"С голяма тъга искам да заявя, че новата информация за полета показва, че той е паднал в южната част на Индийския океан", каза Разак на пресконференцията.

Малко по-рано Малайзийските авиолинии, чийто полет катастрофиралият Боинг 777 изпълняваше, обявиха в официално съобщение, че самолетът се е разбил и няма оцелели.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че трябва да приемем полет MH370 за изчезнал, без оцелели на борда. Трябва да приемем доказателствата, сочещи, че самолетът е паднал в южната част на Индийския океан", заяви компанията.

След минути в хотел в Пекин ще започне и брифинг, на който роднини на пасажерите ще бъдат официално уведомени за заключенията на разследващите. Екипи на спешната медицинска помощ са повикани в хотела, в който роднините ще чуят, че търсенето на оцелели пътници се прекратява и всички на борса са обявени са мъртви.

Самолетът на Малайзийските авиолинии изчезна безследно от радарите на 8 март 2014 г. с 239 души на борда. От тогава до днес не е била осъществена връзка нито с пътниците, нито със самолета.

Над 10 дни не бяха намерени следи нито от машината, нито от пътниците. В търсенето се включиха екипи на 26 държави, които издирваха самолета по суша и вода. Междувременно версиите за изчезването му се рояха, пораждайки екзотични предположения за извънземна намеса и ново свръхоръжие. 

Полет МH370 с курс от Куала Лумпур до Пекин се превърна в най-дълго издирания в цялата история на гражданската авиация.

Над 3 милиона души се включиха във виртуално търсене на останки от Боинга, преглеждайки база данни със сателитни снимки чрез личните си компютри.

На 19 март Малайзия обяви, че основната зона, в която се съсредоточава търсенето, е южната част на Индийския океан.

В 13-ия ден от изчезването на полета австралийски екипи забелязаха първите останки.

До този момент причината за падането на самолета е загадка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови