Макрон потвърди пред Зеленски ангажимента на Франция към Украйна

OFFNews 30 април 2023 в 20:50 1612 1

Снимка

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон повтори днес пред украинския си колега Володимир Зеленски ангажимента си да бъде осигурена цялата необходима помощ на Украйна, за да възстанови тя своя суверенитет и териториална цялост, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

В телефонен разговор между двамата лидери Макрон е изтъкнал европейската координация в областта на оказване на военна помощ, за да може да се отговори на нужните на Украйна в тази насока в дългосрочен план, пояснява френското президентство.

Уверенията са направени в момент, в който Киев се готви за голяма контраофанзива. Тя може да започне в идните седмици благодарение на западното военно оборудване, доставено на Украйна.

В телефонния разговор Макрон и Зеленски също така са говорили и за средствата за консолидиране на международната подкрепа за Украйна, за потвърждаване на европейската перспектива пред тази страна и насърчаване на сигурността и стабилността в Европа.

В съобщението на Елисейския дворец относно телефонния разговор на Макрон със Зеленски не се споменава нищо относно телефонния разговор на Зеленски с китайския президент Си Цзинпин, проведен по-рано през седмицата.

Относно телефонния разговор с Макрон Зеленски заяви, че двамата са говорили за нов пакет оръжейни доставки, предаде ДПА.

"Много е важно Русия да получи по-силен и по-силен сигнал, че светът няма да прости за руския терор", подчерта Зеленски след разговора с Макрон.

Той заяви, че Украйна и нейните партньори трябва да действат с възможно най-голямото единство и почтеност, за да защитят "нашите споделени ценности и да избегнат удължаването на войната".

Зеленски използва повода на ежедневното си обръщение и да благодари на международните съюзници на Украйна за доставените оръжия и за друга оказана подкрепа. Той по-специално благодари на Дания за доставените гаубици, на Словения за бронираните машини, на Испания за танковете и на Германия за планираните доставки на бронирана техника и гранати. Зеленски каза също така, че Украйна получава 1,25 милиарда долара от САЩ в подкрепа на бюджета на страната. Той припомни, че Нидерландия е готова да обучава украински военни, Хърватия се е заела с лечението на ранени украински войници, докато Италия е изразила готовност да помогне с възстановяване онези части на Украйна, които са пострадали от войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews