Македония строи втора гранична ограда, гръцката полиция евакуира мигранти

OFFNews 10 декември 2015 в 09:05 3884 1

Мигранти

Снимка АФП

Архивен кадър от октомври т.г. Македонската полиция се опитва да сдържи тълпа мигранти край Гевгели.

Докато ситуацията с мигрантите, желаещи да влязат в западна Европа през Балканите, се усложнява, Република Македония ще строи втора втора ограда на границата с Гърция, съобщи френският сайт 24matins.fr.

Първото гранично съоръжение против нелегални влизания е издигнато в района на Гевгели, в югоизточната част на страна. Според източник от македонската армия новата ограда ще бъде при Меджитлия, тъй като там границата сега е «пропусклива».

Същевременно полицията в Гърция е започнала да евакуира около хиляди мигранти, струпани в студа от нейната страна на границата. Според други източници те са били над 2000 души, предимно от Пакистан, Мароко, Алжир и Сомалия.

По време на голямата операция, започнала вчера преди обед, полицаите са помолили представителите на хуманитарни организации да напуснат мястото, а журналистите – да стоят далеч. Мигрантите са качени принудително в автобуси и пратени към Атина.

Там са настанени във временен приемен център и им е препоръчано да подадат молби за убежище. За други вероятно ще започне процедура по експулсиране.

След евакуацията полицията е разчистила жп линията между двеге страни и е вдигнала палатките от района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови