И Митов заговори за връщане на мигранти в държавите им

Симона Костадинова 04 декември 2015 в 19:02 3896 4

"Започне ли Европа Даниел Митов да връща икономическите мигранти по държавите им на произход, този феномен ще бъде демотивиран".

Това заяви пред бТВ външният министър Даниел Митов, който беше категоричен, че по-голямата част от нелегалните имигранти не са бежанци, на които всяка държава дължи солидарност и подкрепа.

„България е приела достатъчно голям бой бежанци, съотнесено към нейния БВП. България си е приела отговорността”, подчерта Митов.

Според министъра въпросът за релокацията на мигрантите е второстепен и трябва да се говори за а за тяхното репатриране или връщане в страните, от които идват.

Митов обясни, че това е била една от темите, разисквани с британския премиер Дейвид Камерън. „Великобритания има огромен опит по отношение на връщането на мигранти в държавите по произход”, каза той.

„Трябва да убедим нашите колеги, че нашите социални, образователни и други системи няма да издържат на този натиск”, каза още министърът.

„Външните граници на ЕС трябва да бъдат безкрайно добре охранявани”, подчерта министърът. По думите му Камерън е останал доволен от видяното в района на Елхово.

Митов определи Турция като „важен елемент в картината” на справянето с бежанския натиск, но отбеляза, че не само тя се нуждае от помощ, но и, например, Ливан.

Външният министър заяви, че посещението на Дейвид Камерън няма общо с британските удари по ИДИЛ и се готви отдавна. Той коментира и актуалната в момента тема във Великобритания – преговорите за реформа на ЕС или излизане от него. 

Според Митов няма пречки България да стане част от Шенген, но в момента „самата шенгенска зона преживява трусове”. „Това, което трябва да кажем ясно и категорично е, че никой няма против България и Румъния да са част от шенгенското пространство, просто дневният ред е друг”, подчерта той.

Даниел Митов не вижда скандал в интервюто на президента Плевнелиев от преди месец, в което той заяви, че Русия готви хибридна война на Балканите.

Външният министър припомни, че НАТО е приело стратегия за противодействие на хибридната война. Поради това и държавният глава не е казал нищо ново, смята Митов.

„И премиер, и президент – и двамата са безкрайно отдадени на евроатлантическата принадлежност на България”, категоричен бе той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови