Македония не иска българските политически разправии да я спират за ЕС

OFFNews 26 април 2022 в 21:51 4056 4

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Димитър Ковачевски

Не може политическите битки и популистко-националистическата реторика в съседна държава, държава членка на ЕС, да бъдат пречки за членството на страна, която има четири последователни положителни доклада за начало на първата междуправителствена конференция, заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Още от първия ден казвам, че преговорите с България се водят на базата на европейските ценности, на запазването на достойнството на гражданите на двете страни, както и на основата на взаимното уважение на политиците и всички институции в страните. Само ако преговорите се водят по този начин, може да има положителен диалог, тон и начин на комуникация, който обещава, че може да се постигне решение за премахване на ветото. Ако тези условия бъдат изпълнени, тогава може да се очаква споразумение, но само ако тези условия бъдат изпълнени, коментира Ковачевски.

Той повтори, че не е обещавал дата за начало на преговорите за членство в ЕС и че Северна Македония се нуждае от бързо, но не от прибързано решение, защото разширяването на ЕС е не само политически и икономически, но и геостратегически въпрос.

„Ще останем на този път, за да хармонизираме нашите регулации, да повишим прозрачността и ефективността на всички процеси в страната, за да подобрим първо работата и живота у дома, но ще настояваме пред нашите европейски партньори в ЕС, че за Северна Македония час по-скоро трябва да бъде насрочена първата междуправителствена конференция”, твърди Ковачевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

26.04 2022 в 23:10

Ясно е заявано-спирате да крадете и сте вътре! Кое не е ясно?

1037

3

PrinceOfDarkness

26.04 2022 в 22:58

Аз пък не искам да ни наричате фашисти и да ни крадете историята

5827

2

pisnamiotmutri

26.04 2022 в 22:20

То тези разправии както и от страна на Македония идват от Русия. Най-важно е Балканите да са слаби за да се контролират по-лесно.

 
X

Да помогнем на украинските деца!