Мадрид и Барселона с жени кметове от протестното движение "Възмутените"

OFFNews 13 юни 2015 в 13:59 1711 2

Бившата съдийка Мануела Кармена от протестното движение "Индигнадос" (Възмутените) положи клетва като кмет на Мадрид, съобщи БНР, позовавайки се на Франс прес. Кармена беше избрана на поста след представителят на консервативната Народна партия, управлявала испанската столица близо четвърт век. Обещавам вярно да изпълнявам задължанеията си на кмет на Мадрид, заяви тя след клетвата си. Платформата на Кармена включва създаването на междусъседски асоциации, групи за защита на околната среда и засилените позиции на новата партия "Подемос".

Вторият по големина град в Испания Барселона също има жена кмет за първи път в историята си. Превърналата се в политик активистка за защита на изгубилите домовете си испанци Ада Колау, ще положи днес клетва като градоначалник. Колау е една от водещите фигури в протестното движение „Възмутените“, което се появи се в резултат на икономическата криза в Испания. Нейната листа спечели 11 от 41 места на местните избори на 24 май, с което „Възмутените“ нанесоха удар на управляващите в страната консерватори. Кметският пост на Колау беше осигурен, след като тя получи подкрепата на социалистите и Лявата републиканска партия на Каталуня (ERC).

41-годишната Ада Колау се ангажира да се бори с неравенството в Барселона, където живеят 1,6 млн. души. Тя обеща да сложи край на принудителното извеждане на хора от жилищата им, да намали цените на електричеството и да осигури минимален месечен доход от 600 евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!