Лойд Остин: Няма за позволим Киев да загуби войната, руските загуби са поне 315 000 души

OFFNews 19 март 2024 в 14:59 3307 0

Остин
Лойд Остин.

Войната в Украйна продължава и Съединените американски щати няма да позволят на Киев да загуби. Русия търпи огромни загуби при воденето на завоевателна война срещу Украйна. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в началото на срещата на контактната група за отбрана на Украйна ("Рамщайн-20"), която се провежда във военновъздушна база в Германия.

"Повече от две години украинските сили се противопоставят на агресията на Путин с непокорство и майсторство. Русия плати зашеметяваща цена за имперските мечти на Путин. Най-малко 315 000 руски войници са убити или ранени от началото на инвазията на Путин през февруари 2022 г.", заяви Остин.

Той посочи, че Русия е похарчила до 211 млрд. долара за екипиране на войски, разполагане и поддръжка на военна техника, за да води имперска война срещу Украйна.

"Избраната от Путин война ще струва на Русия 1,3 трилиона долара от очаквания преди това икономически растеж до 2026 г.", допълва Остин.

В същото време, както отбеляза ръководителят на Пентагона, украинските защитници продължават да подкопават военния потенциал на Кремъл.

"Украйна е потопила, унищожила или повредила около 20 средни и големи руски военни кораба. ВСУ продължава да сваля руски военни самолети", отбеляза американският министър на отбраната.

Министърът на отбраната на САЩ заяви, че украинските войски са изправени пред сурови условия и тежки боеве, а цивилното население е принудено да понася обстрел от руски ракети и ирански безпилотни самолети.

В същото време Остин уверява, че САЩ няма да се откажат от подкрепата си за Украйна, която няма да се предаде.

"Нашето послание днес е ясно: Съединените щати няма да позволят на Украйна да се провали. Тази коалиция няма да позволи на Украйна да се провали. А свободният свят няма да позволи на Украйна да загуби", подчертава Остин.

Ръководителят на Пентагона припомни, че миналата седмица Съединените щати обявиха допълнителна помощ за сигурността на Украйна в размер на 300 млн. долара. "Това е извънредна мярка в подкрепа на най-неотложните нужди на Украйна от въздушна отбрана, артилерия и противотанкови средства", заяви Остин.

Според него Съединените щати са успели да предоставят този много важен пакет от помощи, като са намерили възможности за икономии.

"Оставаме ангажирани с предоставянето на Украйна на ресурсите, от които се нуждае, за да се противопостави на агресията на Кремъл", каза Остин.

Той заяви, че Контактната група продължава да полага усилия да предостави на Украйна жизненоважна помощ в областта на сигурността.

"Наскоро Чешката република закупи 800 000 спешно необходими артилерийски снаряда. Германия, Франция, Дания и Швеция обявиха важни пакети за военна помощ. Това са инвестиции в справедливата борба на Украйна срещу руската агресия. Но това са и инвестиции в нашата обща сигурност - европейска и световна", подчерта Остин.

Според него ако Владимир Путин успее да постигне своето.

"Всички ще бъдем по-малко сигурни в един беззаконен и изпълнен с насилие свят, в който диктаторите могат да прекрояват границите със сила, да заличават държави от картата и да възстановяват собствените си империи", подчерта Остин.

Началникът на Пентагона каза още, че борбата в Украйна е един от най-важните въпроси на нашето време.

"Украинският народ няма дни за губене, както и ние. Затова продължаваме да изграждаме творчески, адаптивни и устойчиви начини за подкрепа на украинските защитници. Тази контактна група продължава да се движи с пълна скорост, за да осигури на Украйна изключително спешни нужди, които да помогнат за изграждането на бъдещи сили, които ще гарантират дългосрочната ѝ сигурност", заяви Остин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!