Лидерът на Хонконг получава 50 000 долара заплата в кеш

OFFNews 28 ноември 2020 в 18:31 3400 0

Лидерът на Хонконг Кари Лам няма банкова сметка и държи паричните си средства на "камари вкъщи", призна самата Лам в тв интервю.

Това се налага поради санкциите, които САЩ наложи на главния администратор Лам и други ръководни лица в отговор на новия закон за сигурността, който Китай прие за Хонконг.

Признанието на Кари Лам провокира потребителите на социалните мрежи да гадаят как правителството транспортира до дома ѝ щедрата ѝ месечна заплата от 400 000 хонконгски долара, които се равняват на около 50 000 щатски долара.

В интервюто Лам казва, че плаща за всичко кеш. "Вкъщи имаm купчини с банкноти, правителството ми плаща в кеш заплатата, защото нямам банкова сметка", призна тя.

Лам е един от най-високо платените държавни ръководители в света.

През юни Китай въведе противоречив закон за националната сигурност, касаещ Хонконг. Според критиците на закона той подкопава автономията на Хонконг и улеснява наказанията за протестиращи, а освен това застрашава независимата съдебна система.

В отговор на това Вашингтон реши да замрази американските сметки на дузина хонконгски висши държавни лица. Целта бе ограничаване на влиянието на Пекин върху автономната територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика