Латвия унищожи последния си съветски монумент: зрелищното му рухване в снимки и видео

Александра Маркарян 26 август 2022 в 10:52 14790 11

Рухващият обелиск - част от паметник в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия - построен по съветско време в Латвия.

Снимка БТА/АП

Рухващият обелиск - част от паметник в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия - построен по съветско време в Латвия.

Латвия унищожи последния съветски монумент на територията на страната си.

Бетонният обелиск, увенчан със съветски звезди, бе съборен в четвъртък, 25 август. 80-метровата колона рухна в езеро в Парка на победата и предизвика огромно разплискване на водата под аплодисментите на публика. Някои бяха увили латвийски знамена около раменете си. Телевизия излъчваше на живо.

Обелискът беше централната част от паметник, издигнат в центъра на столицата Рига в чест на победата на Червената армия над нацистка Германия. Съставен бе от пет кули с три съветски звезди на върха, стоеше между две групи статуи - група от трима войници от Червената армия, а от другата страна - жена, изобразяваща "Родината", с високо вдигнати ръце.

Паметникът е построен през 1985 г., когато Латвия е част от Съветския съюз. Латвия връща независимостта си през 1991 г., а впоследствие става членка на НАТО и ЕС.

Той бе последният от редица съветски паметници, свалени от властите в страната след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Събарянето му "затваря още една болезнена страница от историята" - коментира външният министър на Латвия, цитиран от АП.

Страната има 214-километрова граница с Русия и в нея живее многобройно етническо руско население.

През май латвийският парламент одобри разрушаването на паметника в Парка на победата. След това и градският съвет на Рига даде "зелена светлина".

Работата по разчистването на мястото започна преди три дни с премахването на статуите. След това районът беше отцепен, а властите издадоха забрана за полети на безпилотни самолети. В четвъртък полицията временно затвори движението близо до парка от съображения за сигурност.

Не само Латвия, Полша и Естония също премахват съветски паметници.

Рухването на обелиска в Латвия:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

11

IvanGrozn

27.08 2022 в 20:51

Който е от мас, геле, се топи, който не е не се топи. А който свъсем е прост и неграмотен като тебе съвсем ще се разкапе като ла*но на дъжд. Скрий се обратно в помийната от която си изпълзял, жалък отпадък! ЖАЛКА ГНУСНА ПАСМИНА СТЕ ВИЕ РАШИСТИТЕ АМА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ И ВИЕ КАТО ОРКИТЕ!

991

10

Gele

27.08 2022 в 11:11

Ей шибани малоумни охлюви внивайте какво си пожелавате защото може дасе збъдне аза вашата скапана демокрация и евро саюз следното след втората световна война България е била шест милиона накрая на комунизма почти дест милиона за триесет години демокрация и членство във шибания сюз останахме пет и половина милиона образованието е малоумно медицинското обслужване катастрофа топимсе като мас най бързо изчезващата нация вие натовали викате демокрация бе какво се фраскате избягалисте във европа защото сте некъдърни да въстановите държавата си нещастници таки несе радвайте на смърта на дугина незнаете дали утре щесе сабудите или щесе върнете от работа във къщи нещастници такива заради такива като вас държавата е на това дередже

2923

7

Cornucopia

26.08 2022 в 13:10

Никъде няма да ходим. Все някога гнусната комунистическа измет ще бъде разкарана при дугина.

-60

6

офф бее

26.08 2022 в 13:01

Ааа, не, глупако! Тук сме си и ще ви тровим докато не изчезнете!
А ще изчезнете, вервай ми! Рано или късно скапаната ви комунистическа пасмина ще измре!

2923

4

Cornucopia

26.08 2022 в 11:51

България за сметка на това става все по-депресиращо затлачено комунистическо място за живеене.

22548

2

dolivo

26.08 2022 в 11:21

мдааа, да местят в музея парчоците