Куриозно: Бял лешояд от България арестуван за шпионаж в Йемен

OFFNews 19 април 2019 в 09:51 4355 2

Бял лешояд, маркиран с чип в България, е задържан за шпионаж в Йемен. За куриозния случай разказа в сутрешния блок на bTV Ивелин Иванов от „Зелени Балкани”, който отговаря за програмата за възстановяване на лешоядите у нас.

През есента птицата влязла в една от клетките, изградени от Фонда за дивата флора и фауна в Кресненския пролом. Ролята на тази клетка е да освобождава белоглави лешояди, за да се заселят те в района, обясни Ивелина Иванов. Лешоядът вероятно е дошъл от Сърбия или Хърватия, смятат еколозите.

Птицата била наречена Нелсън - на името на ирландската организация "Нелсън тръст", която дарява устройствата за чипиране. На чипа има координати на „Зелени Балкани и на Фонда за дивата флора и фауна.

От България лешоядът отлетял до Саудитска Арабия, след това влязъл в Йемен и отново се върнал в Саудитска Арабия, показало проследяващото устройство.

"Когато се връща в Саудитска Арабия, наведнъж изпраща всички сигнали с историята къде е била в Йемен и някъде октомври – ноември вече губим изцяло сигнала с птицата, понеже лешоядът се установява трайно да зимува в Йемен", обясни Ивелин Иванов.

Според природозащитниците в Йемен птицата е изпаднала в бедствена ситуация заради липсата на храна – отпаднала е физически и местни хора от Йемен успяват да я заловят и започват да я отглеждат в двора си. Други я снимали и я публикували в социалните мрежи и към българските природазащитни организации заваляли имейли с предложения птицата да бъде върната в България срещу възнаграждение.

Междувременно се активизирали и властите в Йемен заради устройството, монтирано на лешояда.

„Проправителствените местни сили конфискуват птицата със съмнения, че устройствотопритежава камера и всъщност е обявена за шпионин, влязъл в територията на проправителствените сили, които били подкрепяни от Саудитска Арабия, пък бунтовниците били подкрепяни от Иран и всъщност в този конфликт е заподозрян нашият лешояд, че извършва шпионска дейност на територията на Йемен”, каза Иванов.

Френска организация поискала от военните да вземе птицата, но първоначално не я дали, защото е шпионин.

Вдигнал се шум в медиите в Западна Европа. Посолството на Йемен в България се намесило, след което властите върнали чипа на птицата в България.

В момента Нелсън е в столицата на Йемен, възстановява се и ще бъде пусната в природата. Очаква се белоглавият лешояд да се върне там, където е излюпен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12129

2

borisboris

19.04 2019 в 13:11

Явно не е имало достатъчно леща и затова е изпаднал в бедствено положение.

10372

1

elbarbudo

19.04 2019 в 11:19

"Лещояд" предполагам е птица, която яде леща?