Кризата с полетите се задълбочава: British Airways отменя 1500, засегнати са хиляди пътници

Беатрис Младжова 06 юли 2022 в 11:32 1242 1

British Airways

Снимка pexels.com

British Airways

Вълната от отменени полети на борещите се да възстановят обема на работата си от преди пандемията засегна и британските авиолинии.

British Airways отменя над 1500 полета, предимно през юли, съобщава Би Би Си.

Десетки хиляди пътници, които трябваше да летят от лондонските летища Хийтроу и Гетуик, са засегнати от отмяната на полети.

Причината е недостиг на персонал: много авиокомпании освобождаваха масово служители в годините на пандемия, когато пътуванията бяха сведени до минимум и сега не могат да възстановят необходимия им персонал.

Говорител на British Airways - най-голямата авиокомпания в Обединеното кралство, каза: „Предприехме превантивни действия по-рано тази година, за да намалим летния си график, за да предоставим на клиентите възможно най-голяма информация за всякакви промени в техните планове за пътуване. Тъй като цялата авиационна индустрия продължава да се сблъсква с най-предизвикателния период в своята история, за съжаление стана необходимо да се направят някои допълнителни съкращения“.

Той добави, че се е свързал с клиентите, за да се „извини и да предложи да ги резервира повторно или да възстанови напълно сумата за полета“.

Въздушният превозвач вече отмени 10% от полетите си между април и октомври, за да не се стига до ситуации, при които да трябва да се отменят полети в деня на заминаването им.

Много от работните места в авиационната индустрия бяха загубени по време на пандемията от Covid-19 и наемането на достатъчно персонал навреме се оказа трудно за авиокомпаниите и летищата.

От Гетуик вече казаха, че ще намалят броя на полетите през лятото поради недостиг на персонал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови