Кремъл: Крим е неделима част от Русия, не може да се обсъжда на срещата Путин - Тръмп

OFFNews 02 юли 2018 в 15:59 3562 0

Крим е неделима част от Русия и не може да бъде тема от дневния ред на срещата на руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп на 16 юли в Хелзинки. 

Това заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков пред журналисти, помолен да коментира думите на Тръмп, че на срещата има намерение да повдигне въпроса за Крим.  

"Президентът на Русия неведнъж е казвал и е разяснявал на своите събеседници, че в дневния ред не може и никога няма да има такъв въпрос, защото Крим е неделима част от Русия. Всички останали въпроси са консенсусни, въпроси, подлежащи на обсъждане, и такива, по които може да се търсят възможни точки на съвпадащи позиции", каза Песков, цитиран от ТАСС и БТА.

Според Песков на срещата в Хелзинки двамата лидери ще обсъдят редица съвсем не леки въпроси. Сред тях комплексно ще се обсъжда и темата за Сирия.

Говорителят на Кремъл отбеляза също, че бурно изразената в Русия радост от вчерашната победа над Испания на осминафиналите на световното първенство по футбол може да се сравнява с всенародното ликуване при победата на 9 май 1945 г. "Само дето нямаше празничен салют", добави той.

В същото време Песков отбеляза, че "в дадения случай не става дума за празнуване на победа във война, а за спорт, който сближава, а не разединява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови