Крал Чарлз III към поданиците: Ще се постарая да ви служа

Красимир Крумов 09 септември 2022 в 20:43 4026 0

Милиони зрители гледаха първото обръщение на крал Чарлз III пред телевизорите и екраните в пъбовете.

Снимка Getty Images

Милиони зрители гледаха първото обръщение на крал Чарлз III пред телевизорите и екраните в пъбовете.

„Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралства и територии по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, аз ще се стремя да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот.“ С тези думи се обърна към поданиците на Кралството крал Чарлз III в първото си обръщение към нацията след смъртта на майка си кралица Елизабет II. Би Би Си излъчи онлайн първото обръщение на Чарлз вече като суверен.

„Говоря с вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Н. В. Кралицата, моята любима майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Дължим й най-искрения дълг, който всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример.“ – каза в обръщението си кралят.

„Наред с чувството на лична скръб, която цялото ми семейство изпитва, ние също споделяме с толкова много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбокото чувство на благодарност за над 70 години, през които майка ми като кралица служи на хората от толкова много нации.

„През 1947 г., на своя 21-ви рожден ден, тя обеща в предаване от Кейптаун за Британската общност да посвети живота си – независимо дали е кратък или дълъг – в служба на своя народ. Това беше повече от обещание. Беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот.“ – върна се към началото на царуването на Елизабет II Чарлз III и продължи: „В нейния живот в служение ние видяхме онази постоянна любов към традицията заедно с онази безстрашна прегръдка с прогреса, което ни прави велики като нации“.

В обръщението си към поданиците Чарлз III обяви официално сина си Уйлям за принц на Уелс. С Катрин до него, нашите нови принц и принцеса на Уелс ще продължат да вдъхновяват и да водят нашия национален разговор, помагайки да изведем маргиналите в средата, където може да им бъде оказана жизнена помощ. Чарлз спомена и принц Хари, херцога на Съсекс и съпругата му Меган. „Изразявам моята любов към принц Хари и Меган, докато те продължават да изграждат живота си зад океана.

Кралят приключи първото си официално обръщение като монарх с думите:

„И на моята скъпа мама, когато започвате последното си голямо пътуване, за да се присъедините към моя скъп покоен татко, искам просто да кажа: благодаря ви. Благодаря ви за любовта и предаността към нашето семейство и към семейството на народите, на които служихте толкова усърдно през всичките тези години. Нека полетите на ангелите да възпяват вашата почивка.

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата.

Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!