Край на хуманитарно примирие в Газа ще има до полунощ

OFFNews 27 юли 2014 в 09:09 1908 0

Часове, след като удължи хуманитарното примирие с 24 часа, Израел беше подложен на ракетен обстрел от ивицата Газа, предаде „Ройтерс”. Армията съобщи за убит войник. В отговор Израелската армия обяви, че възобновява операциите си в ивицата Газа, предаде АФП.

„Вследствие на непрестанните ракетни нападения на „Хамас” по време на хуманитарното примирие, което беше установено за благото на цивилното население в Газа, армията ще възобнови ударите от въздух, море и земя по ивицата Газа", се посочва във военно комюнике.

Часове по-рано израелските власти решиха да удължат хуманитарното примирие в ивицата Газа с още 24 часа - до днес полунощ.

В събота вечерта лидер на палестинското ислямистко движение „Хамас”, което контролира ивицата Газа, отхвърли предложението на Израел за удължаване с четири часа на изтеклото в 20 часа местно време хуманитарно примирие.

„Каквото и да е примирие, което не включва изтеглянето на израелските войски отвъд границата на сектора и което не дава възможност на жителите на анклава да се върнат по домовете си и да евакуират ранените, е неприемливо", се посочва в изявление на лидера на движението Сами Абу Зухри.

Израелската армия съобщи, че час след изтичането на първоначалното 12-часово примирие срещу Израел са били изстреляни три ракети.

По време на преговорите на високо равнище в Париж в събота ООН призова за седемдневно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!