Израелски танкове убиха 15 души при атака на училище в Газа

OFFNews 24 юли 2014 в 22:40 2982 13

Най-малко 15 души, включително и бебе, са убити днес, след като снаряд от израелски танк удари училище под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) в Газа, съобщава "Скай Нюз".

Официален представител на ООН към палестинската бежанска агенция UNRWA е потвърдил, че има "множество мъртви и ранени" вследствие на атаката над училището в град Бейт Ханун.

Смята се, че сред умрелите са и служители на Организацията на обединените нации.

Сградата е била използвана като убежище от стотици палестинци, които са напуснали домовете си, откакто Израел започна въздушни удари преди 2 седмици.

Ранените от удара са поне 150. Това е четвъртият път, в който сграда на ООН е поразена по време на конфликта.

Израелските защитни сили са публикували в Туитър съобщение, в което се казва, че Хамас са попречили на хората да се евакуират от района:

"Миналата нощ съобщихме на Червения кръст да евакуира цивилните от убежището на UNRWA в Бейт Ханун между 10 сутринта и 2 следобяд. UNRWA и Червения кръст са получили съобщението", пишат от израелската войска.

В съобщеният се посочва още, че Хамас не е позволил на мирното население да се евакуира в посоченото за това време, като е продължил да стреля срещу израелците.

Говорителят на UNRWA Крис Гънес обаче твърди, че време за евакуация на цивилните изобщо не е имало.

"Прекарахме по-голямата част от деня в преговори с Израел, за да координираме промеждутък от време, в който да не се стреля, за да изведем цивилните и служителите от сградата, но така и не спряха огъня и последиците са трагични", казва Гънес пред AFP.

Близо 750 палестинци са убитите за тези 17 дни, в които се възобновни конфликтът в Газа. Повече от 140 000 души са напуснали Ивицата.

Израелските жертви са 32-а войника и 3-а цивилни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!