Конвой на свободата: Оставка в Отава, Канада облекчава COVID мерките

OFFNews 16 февруари 2022 в 08:00 5614 2

Снимка БТА/АП

Част от канадския Конвой на свободата

Шефът на полицията в канадската столица Отава подаде оставка 19 дни след началото на окупацията на центъра от Конвоя на свободата - протестът на шофьорите на камиони срещу наложената задължителна ваксинация.

Оставката дойде след сериозни критики заради продължителната блокада, която спря трафика и затрудни търговията със САЩ.

В изявление подалият във вторник оставка полицейски началник Питър Слой заяви, че е направил всичко възможно, за да направи града безопасен и да сложи край на тази безпрецедентна криза. Срещу него обаче бяха отправени остри критики, че не е направил достатъчно да разпръсне Конвоя на свободата.

Отава обяви извънредно положение преди седмица в опит да прекрати протеста.

Вчера властите направиха крачка назад и смекчиха мерките с обяснението, че пикът на Омикрон вълната е преминала. От 28 февруари няма да се изисква PCR тест за влизане в страната от ваксинираните пътници, предаде Франс прес. Те ще могат да си направят бърз тест. Напълно ваксинираните няма да са под карантина до излизането на резултатите.

"Време е да нагодим подхода си. Смекчаваме днес мерките на границите", заяви министърът на здравеопазването Жан-Ив Дюкло. Страната ще отмени и препоръката да се избягват пътувания в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови