Конституционният съд в Германия иска легализиране на 'третия пол'

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2017 в 16:25 4446 3

Да се легализира вписването на "трети пол" в актовете за раждане, настоява най-висшата съдебна инстанция в Германия. Страната се очаква да стане първата европейска държава, признала това понятие, съобщи Франс прес.  

Депутатите от долната камара на Бундестага трябва да гласуват до края на 2018 г. за легално използване на графа за "трети пол" в регистрите за раждания наред с думите "мъжки" и "женски".

През 2016 г.  Федералният съд отказа да признае юридическото съществуване на трети пол с мнението, че това "не е законно" и отхвърли молбата на интерсексуално лице, родено през 1989 г. и регистрирано като жена.

С подкрепата на сдружение за подпомагане на хора от третия пол това лице се обърна към по-висша инстанция и представи на върховните съдии хромозомни анализи, доказващи, че то не е нито мъж, нито жена.

От 2013 г. в Германия е възможно да се оставя празна графата за пол в акта за раждане. Това позволява на заинтересованите лица с течение на годините да изберат мъжки или женски или да оставят полето непопълнено.

Ако депутатите одобрят искането на конституционните съдии, Германия ще стане първата страна в Европа, признала официално съществуването на трети пол.