Конфликтът в Нагорни Карабах - шансовете за дипломатическо решение намаляват

Йорданка Веселинова 22 октомври 2020 в 17:00 2276 0

Снимка архив

Размяната на удари между Армения и Азербайджан продължава и днес - въпреки двете последователно обявени примирия и вчерашните преговори в Москва и Брюксел, съобщава Асошиейтед прес. Това се случва в навечерието на преговорите във Вашингтон утре.

Министерството на отбраната на Азербайджан обвини Армения, че е изстреляла балистични ракети към градовете Габала, Сиязан и Кърдамир, които се намират далеч от спорния регион Нагорни Карабах. Арменските военни определиха тези обвинения като "пълна глупост и цинична лъжа", пише Ройтерс. Те от своя страна съобщиха за боеве в други райони. Представителите на Нагорни Карабах също съобщиха, че Мартуни и няколко села са били обстреляни.

На фона на продължаващата размяна на удари азербайджанският президент съобщи, че ще прекратят огъня, когато арменските сили се изтеглят от Нагорни Карабах. Той заяви още, че Азербайджан има право да си върне територията със сила.

Арменският премиер Никол Пашинян вчера заяви, че "сега няма начин да се разреши въпросът за Нагорни Карабах чрез дипломация“ и допълни, че „няма Армения без Нагорни Карабах“. Той обвини Турция, че насърчава военните действия на Азербайджан и блокира всеки опит за прекратяване на огъня.

Вчера пред CNN Türk турският вицепремиер Фуат Октай заяви, че Анкара няма да се поколебае да изпрати войски в Азербайджан, ако постъпи такова искане от Баку.

Очаква се утре във Вашингтон да се проведе среща между външните министри на Армения и Азербайджан и държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Помпео изрази надежда, че все още е възможно да се намери дипломатическо решение - като това е "правилният път за решаване на конфликта."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови