Кой стои зад взривовете в Бостън?

16 април 2013 в 20:01 2959 4

Обама определи нападението като „ужасен и малодушен акт на терор“. Снимка: БГНЕС
Обама определи нападението като „ужасен и малодушен акт на терор“. Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно дали чуждестранна или американска групировка или индивид стои зад взривовете в Бостън, заяви президентът на САЩ Барак Обама в обръщение към нацията.

Обама определи нападението като „ужасен и малодушен акт на терор“.

Ние не знаем кой ги е направил. Все още не знаем мотива. Но знаем това – американският народ отказва да бъде тероризиран, изтъкна Обама.

По-рано във вторник губернаторът на щатa Масачузетс Девал Патрик заяви, че на мястото на терористичната атака в Бостън е имало само две бомби и те са се взривили.

Патрик опроверга информацията, че из улиците на града са били обезвредени още три взривни устройства.

Взривовете за бомбените атентати са били поставени в шестлитрови тенджери под налягане, скрити в черни платнени торби, съобщи пред АП източник, запознат с разследването. В тенджерите е имало парчета метал, пирони и сачми.

176 души бяха ранени след взривовете, а трима загинаха – сред тях и 8-годишно дете.

Кой стои зад взривовете?

Към момента основните обсъждани в американската преса версии за организатора на атентата са две: радикална ислямистка групировка, вдъхновена от „Ал Кайда“ или крайнодесни/крайнолеви американски екстремисти.

В полза на версията за близка до „Ал Кайда“ групировка е избраната крупна цел на атаката – мащабния Бостънски маратон, пише Christian Science Monitor.

Според американски експерти по национална сигурност, възможно е атаката да е дело на местни последователи на „Ал Кайда”, пише LA Times.

Същевременно обаче за цел е избрано обществено мероприятие, а не правителствени учреждения на САЩ.  А именно те винаги са били цели на „Ал Кайда”.

Хипотезата за вътрешния източник на терористична заплаха се подкрепя от избора на дата за нападението – 15 април. В този ден завършва събирането на федералните данъци, а в Масачузетс се отбелязва Деня на патриота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!