Ключови избори в Хонконг изпращат послание към континентален Китай

OFFNews 24 ноември 2019 в 09:50 2536 0

Дълги опашки от гласоподаватели се извиха пред избирателните секции в Хонконг.

В специалния административен район се провеждат местни избори в контекста на продължаващите пет месеца протести и продемократичните протестиращи се надяват резултатът от тях да изпрати послание към китайското правителство, пише Би Би Си.

Протестите в Хонконг започнаха през юни заради проектозакон за екстрадиция на заподозрени в континентален Китай. Мнозина се опасяват, че това ще ограничи свободата и юридическата независимост на Хонконг. Въпреки че проектът бе оттеглен, демонстрациите продължиха, като се разраснаха в по-мащабно протестно движение срещу полицейското насилие и начина, по който Пекин администрира територията.

Хората побързаха да отидат да гласуват рано и поради опасенията, че избирателните секции могат да бъдат затворени от властите, ако избухне насилие.

Изборите се смятат за своеобразна проверка за подкрепата на управителя на Хонконг Кари Лам.

В навечерието на вота продемократичните групи от протестите призоваха хората да не провокират безредици. Към момента няма и такива.

Рекордните 4,1 милиона души са се регистрирали, за да гласуват - те са повече от половината то 7,4-милионното население.

452-ма съветници предстои да бъдат избрани в областния съвет на Хонконг. За тях се борят повече от 1000 кандидати. В момента поддръжниците на континентален Китай имат мнозинство. Сега продемократичните кандидати се надяват да увеличат представителството си в съвета, който има влияние при избора на управител на Хонконг. По същия начин поддръжниците на Пекин призовават гласоподавателите да ги подкрепят и така да покажат неудовлетворението си от състоянието на административния район вследствие на продължаващите сблъсъци между протестиращите и полицията.

Изборните секции отвориха в 7:30 ч. местно време. До 11 ч. над 1 млн. души са гласували. Те са 24,37% от избирателите.

За сравнение - на предишните местни избори през 2015 г. по същото време бяха гласували 340 048 души (10.89%), за които се регистрираха 3,1 милиона гласоподаватели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови