Тръмп с ултиматум към Китай заради Хонконг: Искат търговско споразумение? Първо да се отнесат хуманно!

OFFNews 15 август 2019 в 11:42 3730 2

Американският президент постави ултиматум на Китай: ако искат търговско споразумение, първо да покажат хуманно отношение към Хонконг.

В три съобщения в Туитър Доналд Тръмп посочва колко голяма би била изгодата за китайския народ от споразумение, което всъщност не е от голямо значение за американците. "Разбира се, Китай иска да сключим споразумение. Но нека първо да работят хуманно с Хонконг!", пише Тръмп, след което се обръща задочно към китайския си колега Си Цзнинпин: "Познавам президента на Китай Си много добре. Той е голям лидер, който се ползва с голямото уважение на народа си. Той също така е добър човек в "труден бизнес". Нямам никакво съмнение, че ако президентът Си иска бързо и хуманно да реши проблема с Хонконг, може да го направи. Лична среща?"

Предупреждението и предложението за лична среща са отправени в момент на все по-мащабни протести в Хонконг, отприщени от закон, разрешаващ депортирането на хора от региона със специален статут в континентален Китай, където да бъдат съдени. В отговор на десетседмичните протести се вижда придвижване на китайски паравоенни към границата с полуавтономния Хонконг - което се вижда от сателитни снимки. Освен това срещу демонстрантите вече се използва сълзотворен газ, а протестите се разпръсват с насилие.

Вчера говорител на Държавния департамент на САЩ изрази дълбока загриженост от струпването на китайски полувоенни части край границата с Хонконг. Двама високопоставени американски конгресмени - демократ и републиканец, призоваха Тръмп да предприеме по-твърда линия спрямо Китай на фона на опасенията от китайска интервенция с цел да бъдат потушени продемократичните протести в Хонконг.

Говорителят на Конгреса на Нанси Пелоси от Демократическата партия и лидерът на републиканското малцинство Мич Макконъл определиха протестите в Хонконг като бунт срещу потушаването на свободата. "Демократите и републиканците в Конгреса стоят обединени с хората на Хонконг в искането за надеждно, свободно и демократично бъдеще, което е тяхно право", заяви Пелоси.

В отговор на американския ултиматум Китай обвини Вашингтон в съучастие в протестите и определи действията на протестиращите като престъпни.

Изявлението направи специалният пълномощник на китайското Министерство на външните работи в Хонконг. В него се казва: „Американските политици изкривяват фактите и следват сляпо двойни стандарти, което вече е близо до истерия. - предава БНР. - Те си заговорничат с радикални криминални елементи и са ненормално въвлечени в антикитайски престъпни действия в Хонконг".

Тръмп и Си се срещнаха последно на срещата на Г-20 в Япония в края на юни. Търговските преговори между двете страни обаче все още са блокирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

15.08 2019 в 12:25

Това е понеже няма кой да каже на САЩ и водената от тях коалиция която унищожава Йемен вече близо две години и са докарали хората там до най-лошата хуманитарна криза която помним. Но СА са добри клиенти и тяхното не хуманно отношение няма как да бъде дори коментирано.
Това което прави Китай може да не е пример за демокрация и либерално мислене, но Китай никога не са твърдели, че споделят тези ценности, докато лицемерието на САЩ и западните държави, примерно Франция, която вече половин година търпи протести и ги тушира също толкова не хуманно, е видимо за всички ни.
За това и такива изказвания няма да имат никаква тежест.

7568

1

Tabadatko

15.08 2019 в 11:47

Тоя човек не е със всичкия си. Утре ще иска ново споразумение с Русия за ракети със среден и малък обсег. От тях ще иска ли хуманно отношение спрямо протестиращите в Москва? Всичко друго стана, само да каже в прав текст "Стоя зад Путин на 100%." не е станало още. Невероятен лицемер.