Клане в Уганда: 41 деца са убити при атака на ИДИЛ срещу училище

OFFNews 17 юни 2023 в 20:58 2679 1

Снимка Getty Images

Най-малко 41 ученици и трима възрастни са били убити при нападение срещу училище в Уганда от бунтовническа група, свързана с ИДИЛ, съобщиха световни медии. 

Нападението е извършено от около 20 души в средното училище Лубириха в граничния град Мпондуе, Западна Уганда, близо до границата с Конго.

Осем души са в критично състояние. 

Най-малко шестима души са отвлечени от бунтовниците, които са избягали през граница след нападението, извършено в петък вечерта. Угандийските войски "преследват извършителите, за да спасят отвлечените ученици", които са били принудени да носят ограбена храна към националния парк Вирунга в Конго, се казва в съобщение на властите. 

Нападателите са подпалили общежитие и са откраднали храна от магазините на училището, каза говорителят на националната полиция Фред Енанга. Сред жертвите са ученици между 13 и 18 години, един пазач и двама членове на местната общност, които са убити пред училището.

Някои от учениците са починали в пожара, след като бунтовниците са запалили общежитието. Други са застреляни или убити с мачете.

Гасенето на пожара е продължило до тази сутрин. Военните подозират, че може да бъдат открити още тела.

В училището се обучават над 60 души, повечето от които живеят там. Твърди се, че някои от телата са били силно обгорени и ще трябва да бъдат направени ДНК тестове, за да бъдат идентифицирани, пише Би Би Си. 

Очевидец, който е загубил трима братовчеди при бруталната атака, заяви пред Си Ен Ен, че местната морга е "много претъпкана".

"Знаех, че роднините ми са на училище, така че когато научих за инцидента, се втурнахме към болницата и намерихме телата им там, защото моргата вече беше претъпкана", допълва Клей Биромунан.

Биромунан бил в спалнята си на около 300 метра от училището, когато чул стрелба около 22:40 ч. местно време. По думите му общността е „много изненадана“ от атаката и никога не се е случвало нещо подобно.

Групата е активна от 2000 г. и се състои предимно от местни бунтовници от Конко, отбелязва в. "Индипендънт". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1050

1

пророк Данаил

17.06 2023 в 23:13

Преди много години маймуните слезли от дърветата и чрез познание еволюирали до съвременния човек. На някой от Конго обаче още му се седи по дърветата и затова убива знаещите. ЧРЕЗ НЕВЕЖЕСТВО ОБРАТНО ПРИ МАЙМУНСКИТЕ НИ КОРЕНИ. После пак нека някой оспорва еволюцията при тези факти за обрстния й процес.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика