Китай ще повишава раждаемостта

OFFNews 16 октомври 2022 в 16:50 2844 1

Си

Снимка БТА

Си Дзинпин

Китай ще въвежда политики за повишаване на раждаемостта си, каза президентът Си Дзинпин пред делегатите на конгреса на комунистическата партия, съобщи "Ройтерс".

Причината е, че политиците се притесняват за предстоящото намаляване на населението на Китай, което може да навреди на втората по големина икономика в света.

"Ние ще създадем политическа система за повишаване на раждаемостта и ще следваме проактивна национална стратегия в отговор на застаряването на населението", обяви Си Дзинпин.

От 1980 г. до 2015 г. властите в страната наложиха строги забрани за раждаемостта като тогава едно семейство можеше да има само по едно дете. Малко по-късно бе разрешено по две деца, а сега и по три.

Коефициентът на раждаемост от 1,16 през 2021 г. беше под стандарта 2,1 на ОИСР за стабилно население и сред най-ниските в света.

През последната година Китай въведе мерки за многодетните семейства като данъчни облекчения, по-дълъг отпуск по майчинство, медицинска застраховка, жилищни субсидии, допълнителни пари за трето дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието