Китай разделя умишлено мюсюлмански деца от семействата им

OFFNews 05 юли 2019 в 14:57 4312 2

Снимка Би Би Си

Китай преднамерено разделя мюсюлмански деца от семействата им, вярата и езика им в автономния регион Синдзян, показва ново проучване на Би Би Си. Докато стотици хиляди възрастни са задържани в гигантски лагери, се градят гранични училища, където децата биват "обработвани", така че да се откъснат от корените си.

Британската медия се базира на документи, подкрепени от свидетелствата на хора в десетки интервюта с членове на разделени семейства.

Данните показват, че само в един град повече от 400 деца са загубили не само единия, но и двамата си родители заради някаква форма на интерниране - лагер или затвор. През това време се извършват оценки с цел да се определи дали децата имат нужда от "централизирана грижа".

Наред с усилията да се трансформира идентичността на възрастни от региона, има доказателства за систематични усилия за паралелното "обработване" на децата, така че те да се откъснат от корените си.

Китай подлага региона на строг контрол. Там чуждестранните журналисти се следят 24 часа в денонощието, което прави невъзможно събирането на разказите на хората. Но това може да се случи в Турция. В голяма зала в Истанбул десетки хора се тълпят около журналистите, за да разкажат историите си. Много от тях стискат снимки на деца, които им липсват и които са останали в Синдзян.

"Не знам кой се грижи за тях", казва майка и сочи трите си малки дъщери на фотографията. "Няма никаква връзка с тях."

Друга майка държи снимка с тримата си сина и дъщеря си и плаче. "Чух, че са отведени в сиропиталище."

В 60 интервюта родители и други роднини разказват подробности за изчезването на повече от 100 деца в Синдзян.

Те са уйгури - членове на най-голямата, предимно мюсюлманска етническа група в район, която е свързана тясно от много години с Турция. Хиляди отиват там, за да учат или да развиват бизнес, на гости на семействата си или за да избягат от ограниченията на граничния контрол и засилващите се религиозни репресии в Китай. Но през последните три година биват задържани и хвърляни в гигантски лагери.

Китайските власти казват, че уйгурите се обучават в "центрове за професионално обучение", за са се преборят с насилието на религиозния екстремизъм. Но доказателствата показват, че мнозина са задържани просто защото не крият вярата си - молят се или покриват главите си, или заради това, че имат връзки с Турция.

За тези уйгури завръщането в Китай означава почти сигурно затваряне в център за задържане. Те прекъсват телефонните контакти с роднините си, защото дори разговорът по телефона е твърде опасен за тези, които са останали в Синдзян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

2

минувач

10.07 2019 в 23:28

Много добре правят...

5300

1

квазимодо

06.07 2019 в 13:59

БРАВО НА БРАТЯТА КИТАЙЦИ. При тях няма така наречената демокрация. А знаете ли защо в Япония няма нито един мюслюманин. Да ви кажа ли, или сами ще проверите. За по мързеливите ще кажа : защото е забранена религия.