Китай: Пазете се от западната демокрация и площадни революции

OFFNews 09 юни 2014 в 17:12 3441 5

Снимка wikimedia

Китай трябва да се пази от капана на демокрацията по западен модел.

Това пише днес най-влиятелният китайски всекидневник "Женмин жибао" ("Народен вестник") - аналогът на "Правда" от времената на СССР и "Работническо дело" - от времената на НРБ.

Политиката на улични демонстрации води до граждански вълнения и дори до гражданска война, предупреждава официозът в коментар, подписан от старшия редактор Ми Бохуа.

От Западна Азия и Северна Африка към Украйна и Тайланд всяка страна без изключение е измамена по пътя на демокрацията по западен модел и площадната политика ескалира от митинги и демонстрации до въоръжен конфликт, пише "Женмин жибао".

Китайското издание е категорично, че зад по-голямата част от протестите в наши дни, независимо дали открито или задкулисно, стои намесата на американските и западните сили.

Обръщайки поглед към "цветните революции", на които станахме свидетели през последните години, как да не кажем развълнувано: Ликувайте, че защитихме решително социализма с китайски характеристики. В противен случай, щеше ли да има мир в Китай? - пише официозът.

Изданието критикува и британския парламент, като обяснява, че в него все още влизат благородници, които заемат постовете си по наследство. Според вестникът подобно нещо е немислимо за китайския народ.

Статията във вестник "Женмин жибао" е публикувана по-малко от седмица след 25-ата годишнина от кървавото потушаване на протестите на централния площад в Пекин "Тянанмън", отбелязва АФП.

Стотици хора загиват, след като Комунистическата партия изпраща танкове да потушат демонстрациите в сърцето на Пекин.

В Китай е забранена всякаква форма на публична дискусия за Тянанмън, а всички позовавания на инцидента са бързо цензурирани от популярните социални мрежи в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!