Киев залови двама руски шпиони, Москва си ги иска обратно

OFFNews 20 май 2015 в 13:14 5130 9

Снимка Коммерсант

Киев публикува снимки на двама заловени на територията на Украйна руснаци, за които твърди, че са руски разузнавачи.

Близо до град Счастие в Луганска област са арестувани капитан Евгений Ерофеев и сержант Александър Александров, като при задържането им е открит и автомат „Вал“. Двамата са отведени във военна болница в Киев, съобщава "Коммерсант".

На публикуваните снимки се вижда, че двамата руснаци са в болнично заведение.

При двамата са били пуснати журналисти, на които обаче е било забранено да задават въпроси, както и членове на международни организации.

Правозащитниците от Amnesty International двамата руснаци знаят правата си и чакат да се срещнат с руския консул.

Според посланика по особени поръчения към Министерството на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба това, че двамата руски военни са се намирали на украинска територия е „доказателство за нарушение на международното право от страна на Русия в контекста на агресията й по отношение на Украйна“.

Това пише Кулеба в протестна нота по повод задържането на двамата военни, изпратена до външното министерство на Русия вчера.

От Киев подчертават, че Ерофеев и Александров са част от 3-та отделна гвардейска бригада със специално назначение от Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Русия.

От руското Министерство на отбраната обясниха, че двамата действително имат военна подготовка, но не са действащи военни.

От руското правителство обаче са категорични, че ще се използват дипломатически методи, за да бъдат върнати двамата в Русия.

В същото време Съветът за безопасност на Украйна публикува видео с разпити на двамата, в които те признават, че са от спецчастите на руското разузнаване и задачата им е била да наблюдават украинските военни и по възможност да не влизат в престрелка с тях.

Сержант Александров посочва, че е преминал границата с Украйна на 26 март като част от батальон от 220 души. На украинския сайт „Миротворец“ пък са публикувани лични данни на трима офицери от 3-та бригада на руското разузнаване, които са обвинявани за това, че са организирали диверсионни групи за „спускане“ в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews