„Русия опитва да ревизира европейския ред след падането на Берлинската стена“

OFFNews 19 май 2015 в 21:42 6766 14

Руското поведение е опит за ревизиране на европейския ред след падането на Берлинската стена. Това заяви външният министър Даниел Митов по време на конференцията „Готови ли сме да защитим ценностите си? Светът между дипломацията и оръжията“.

Очакванията за страната ни по отношение на Русия бяха интересите да надделеят над ценностите, подчерта Митов.
За съжаление, светът става по-глобален и сложен, непредвидим и несигурен. Единствено една по-обединена Европа ще успее да гарантира необходимия просперитет на обществото, каза той.

България не е спирала да защитава ценностите си, обяви министърът и допълни, че както по отношение на конфликта в Украйна, така и по отношение на случващото се в Македония, позицията на страната ни е много ясна.

По въпроса за събитията в Македония външният министър посочи, че македонците заслужават добро управление и заслужават да видят европейски реформи и практики и затова усилията от наша страна по този повод няма да спрат.

Искаме колкото се може по-бързо да видим Македония член на Европейския съюз, категоричен е той.

Митов посъветва македонските си колеги възможно най-бързо да върнат доверието на македонците в политическата страна.

По повод бежанските вълни Даниел Митов обясни, че този въпрос е бил обсъждан на последния Съвет по външни работи, а ЕС е започнала военноморска операция в Средиземноморието, която има за цел да се справи с проблема с нелегалния трафик на хора.

По думите му ще започне и засилване на контрола по границата с Турция, като в това се включва и подписване на тристранен протокол за взаимна охрана по границите между България, Гърция и Турция.

Има солидарност за бежанския поток, но той трябва да приема и практически измерения. С обсъждания ще стане ясно как тази солидарност ще се материализира. Ние призоваваме за това България да получава по-голяма финансова помощ от фонда за миграция и убежища, като се има предвид, че България е на едно от първите места по брой молби за убежище, а в същото време сме доста назад в класацията на държавите, които получават солидарна финансова помощ.

По отношение на евентуална заплаха от страна на „Ислямска държава“ Митов подчерта, че се готвят мерки за засилване на защитата на страните членки на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!