Киев налага санкции на руския патриарх и на изповедника на Путин

OFFNews 30 април 2022 в 15:19 2340 1

Украинските депутати предлагат да се наложат санкции срещу главата на Руската православна църква патриарх Кирил, както и на още трима представители на тази църква.

Във Върховната Рада е внесена проекторезолюция за прилагане на лични специални икономически и други ограничителни мерки срещу представители на Руската православна църква. Предложението идва от повече от 20 депутати от различни фракции и групи в украинския парламент.

В обяснителната бележка към законопроекта се посочва, че става дума за църковни дейци, които системно и активно подкрепят войната срещу Украйна, легитимират нахлуването на войски и геноцида над украинския народ от страна на въоръжените сили на Руската федерация.

В него са изброени: 16-ият патриарх Московски и на цяла Русия Кирил (Владимир Гундяев), Волоколамският митрополит Иларион (Григорий Алфеев, по бащина фамилия - Дашевски), ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква, протойерей Николай Балашов, заместник-ръководител на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква, Тихон (Георгий Шевкунов), Псковски и Пороховски митрополит на Руската православна църква, известен като изповедник на Владимир Путин и близък до руските специални служби.

Депутатите ще предложат на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна да наложи редица санкции срещу тези лица, които включват забрана за влизане и блокиране на активи - временно ограничаване на правото им да ползват и да се разпореждат с принадлежащото му имущество; ограничаване на сключването на търговски сделки; прехвърляне на капитали извън Украйна; забрана за придобиване на собственост върху поземлени имоти и други.

В мотивите за проекторешението се казва, че са събрани множество факти за престъпна дейност на представители на РПЦ. Отбелязва се, че по-специално патриарх Кирил многократно е изразявал подкрепа за така наречената "специална операция" в Украйна. По-специално, на 3 април, по време на служба в катедралата "Христос Спасител", той благослови руската армия за въоръжената агресия срещу Украйна и каза, че всичко това "носи добро и справедливост".

В документа се отбелязва също, че митрополит Балашов, заедно с руското външно министерство и специалните служби на РФ, пропагандира идеологията за "руски свят" и пряко ръководи украинското направление в дейността на Московската патриаршия.

По-рано стана известно, че свещеници от Украинската православна църква (Московска патриаршия) искат международен църковен трибунал срещу патриарх Кирил.

Междувременно Ватиканът отмени срещата между папата и московския патриарх, която беше планирана за юни в Ерусалим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!