Кибератаките подминали българските институции

ОFFNews 13 май 2017 в 16:01 4125 1

Снимка freeimages.com

Няма информация български институции да са засегнати от глобалната хакерска атака, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов, цитиран от агенция Фокус.

Младенов е разговарял и с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и се уверил, че засега няма сведения за цели в България, поразени от хакерите. 

Главният секретар уточни, че са взети мерки във връзка с атаките и  специализирани звена работят в тази посока. 

Кибератаката засегна болници, училища, университети и други институции в близо 100 страни по цял свят. Тя доведе до нарушения в работата на британската здравна система. За целта хакерите са използвали инструмент, разработен от американската Агенция за национална сигурност.

Вирусът е разпространяван под формата на прикачени файлове в имайли, прикрити като фактури, предложение за работа, предупреждения за сигурност и други, предава Ройтерс. След заразяване се блокира достъпът до компютъра и за отключването му хакерите искат плащане от 300 до 600 долара. 

От компанията производител на антивирусен софтуер Avast са регистрирали 57 хиляди случая на инфектиране в 99 страни, а основните цели са Русия, Украйна и Тайван. Според някои експерти заплахата е отминала и вече се наблюдават минимален брой нови заразявания с вируса.

Една от причините е, че британец е регистрирал домейна, към който се опитвал да се свърже злонамереният софтуер, и така е спрял разпространението му. 

Все пак не се изключва хакерите да  го коригират, така че да влезе отново в действие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews