Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кемал Кълъчдароглу официално е кандидат за президент на Турция

OFFNews 06 март 2023 в 21:18 3501 1

Кълъчдароглу

Снимка БГНЕС

Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на Народнорепубликанската партия - най-голямата формация в Турция, Кемал Кълъчдароглу, бе издигнат официално за кандидат-президент от опозиционната 6-партийна коалиция, която ще се бори на изборите на 14 май да сложи край на управлението на Реджеп Таийп Ердоган.

Постигнатото днес коалиционно споразумение предвижда при победа във вота лидерите на останалите 5 партии в коалицията да станат вицепрезиденти, съобщи БНР.

Социологическите проучвания показват, че изборната битка Ердоган-Кълъчдароглу ще е много оспорвана и не може да се прогнозира категоричен победител.

Това може да се промени, ако Кълъчдароглу получи подкрепата на прокюрдската Демократична партия на народите.

"Демократична партия на народите (HDP) може да подкрепи основния опозиционен лидер Кемал Кълъчдароглу на президентските избори на 14 май след "ясни, открити разговори", каза съпредседателят на партията Митхат Санчар.

"Нашето ясно очакване е преход към силна демокрация. Ако успеем да постигнем съгласие по фундаментални принципи, може да го подкрепим на президентските избори", каза Санкар в предаване на живо по частната телевизия Haberturk.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

07.03 2023 в 14:26

Кандидатът на опозицията е 74-годишен. Американците избраха Дедо Джо, простете фамилиарниченето, за да върнат нормалността в държавата и да се отърват от тръмпаренето, а аз винаги съм давал за пример как никарагуанците през далечната 1990 г. избраха за президент куцата бабиера Виолета Чаморо, само и само да се оттърват от сандинистите и влиянието на СъвеЦкия съюз!
Искрено желая на мистър Кълъчдароглу, който е и съименник на великия Ататюрк, успех на предстоящите избори!
Дано турците имат благоразумието на другите нации, попаднали под управлението на малоумен авторитарен режим...
 
X

Подкастът на OFFNews