Като в шпионски трилър: Черен дим от руското консулство в Сан Франциско

OFFNews 02 септември 2017 в 22:28 7883 1

Снимка twitter.com/ladyhawker

Служителите в руското консулство в Сан Франциско напуснаха сградата, след като администрацията на Тръмп поиска от Москва да затвори тази своя дипломатическа мисия, предаде Асошиейтед прес.

Двама мъже изнасяха кашони от сградата и ги натовариха в кола със затъмнени стъкла и дипломатически регистрационен номер.

Гъст черен дим се извиваше от комин на консулството, но руските служители не позволиха на дошлите пожарникари да влязат в сградата.

Репортер на Асошиейтед прес е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че служители на консулството изгарят неуточнени предмети в камина.

На 31 август властите на САЩ поискаха от Русия до 2 септември да затвори консулството си в Сан Франциско и да прекрати дейността на търговското си представителство във Вашингтон и на филиала му в Ню Йорк.

Сградата на търговското представителство на Русия във Вашингтон вече е затворена за посещения и оттам се изнасят вещи, предаде ТАСС.

Охраната не отговаря на позвънявания на входа, а служител на представителството е казал на кореспондента на ТАСС да се обърне към пресслужбата на посолството.

В двора на сградата бяха паркирани два камиона с дипломатически номера на руското посолство. Прозорците на търговското представителство са плътно затворени с щори.

Руското външно министерство вече обвини САЩ, че застрашават сигурността на руски граждани и че се готвят обиски в консулството в Сан Франциско и в жилища на дипломатите.

"Искането на американските власти създава пряка заплаха за сигурността на руски граждани. Американските специални служби възнамеряват на 2 септември да претърсят консулството в Сан Франциско, включително апартаментите на дипломатите", твърди говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

"Изразяваме решителен протест срещу действията на Вашингтон, които пренебрегват международното право. Както е прието в дипломатическата практика, запазваме си възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Той ни е наложен", заяви Захарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

1

kibrito

03.09 2017 в 06:23

Усвоили са индианска тактика за връзка с Путин - изпращат му димни сигнали.
 
X

Да помогнем на украинските деца!