Касапница в САЩ: 18-годишен уби 21 души в училище, 19 от тях са деца

Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби - попита гневен американският президент Байдън и поиска забрана на свободната продажба на оръжия

OFFNews 25 май 2022 в 08:00 10794 6

Архиепископът на Сан Антонио Густаво Гарсия Селер утешава семействата пред Гражданския център след смъртоносната стрелба в началното училище

Снимка БТА/АП

Архиепископът на Сан Антонио Густаво Гарсия Селер утешава семействата пред Гражданския център след смъртоносната стрелба в началното училище "Роб".

18-годишен уби 21 души в начално училище в САЩ. 19 от тях са деца от втори до четвърти клас, двама са учители. Мъжът също е бил убит, съобщават американските новинарски агенции.

Касапницата е извършена в Тексас.

Сенаторът на щата Роланд Гутиерес съобщи, че по данни от щатската полиция в болница се намират трима ранени в сериозно състояние, предаде Асошиейтед прес.

Извършителят е местен жител, идентифицирал се като Салвадор Рамос - съобщи губернаторът на щата Грег Абът.

Рамос пристигнал в началното училище "Роб" в град Ювалди в южната част на щата с автомобил и влязъл въоръжен с пистолет и вероятно с пушка, след което е открил огън.

Извършителят е убит от федерален агент от граничната охрана, който след началото на стрелбата влязъл в училището, без да чака подкрепление, и прострелял извършителя, който се бил укрил зад барикада - разказва източник от силите за сигурност, пожелал анонимност, цитиран от БТА. Агентът също бил ранен, но успял да излезе сам от училището.

Преди стрелбата в училището Рамос убил собствената си баба, съобщи Ройтерс. След това избягал от местопрестъплението, катастрофирал с автомобила си и накрая извършил кървавото нападение над децата.

Това е най-смъртоносната стрелба в училище в САЩ от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище "Санди Хук" в Нютън, Кънектикът.

Американският президент реагира на новината за касапницата с гняв. "Като нация трябва да се запитаме: "Кога, за Бога, ще се противопоставим на оръжейното лоби?" - възкликна той по националната телевизия и предложи да се възстанови забраната на американските оръжия за нападение и други "разумни закони за оръжията".

Президентът разпореди знамената в Белия дом и във всички обществени сгради да бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите.

"Когато станах президент, се надявах, че няма да се налага да правя това отново", каза видимо потресен Байдън по повод на смъртта на "прекрасните, невинни" деца от втори, трети и четвърти клас в "поредната касапница", предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

6

Кокорчо

25.05 2022 в 15:14

Да притежаваш оръжие значи да си свободен и в САЩ е основно право заложено в конституцията. Никой няма да се откаже. А ако се опитат да им го отнемат, ще претърпят неуспех. Като отнемат законните оръжия, няма да намалеят незаконните.

1037

5

PrinceOfDarkness

25.05 2022 в 14:05

Те са републиканци от партията на Тръмп и 1 милион души да умрат няма да им пука щото така е консервативно

14469

4

случайно прочетох

25.05 2022 в 12:34

До 21г не може да употребяват алкохол, но на 18г могат да имат оръжие, или го е взел от друг възрастен?

Чудя им се, още колко жертви трябва да има, за да приберат оръжието от цивилните!

1037

3

PrinceOfDarkness

25.05 2022 в 11:20

Кокорчо тук въонще не става дума за етнос наскоро бял застрля 10 чернокожи от расови подбуди тука става дума за контрол на оръжията

-6142

2

Кокорчо

25.05 2022 в 09:47

Пак от угнетените малцинства или мигранти. Постройте тази стена най- накрая.

1000

1

Ами когато съберете мнозинство и гласувате поправка в конституцията бе другарю Байдън