Кардиналите подготвят избора на нов папа

Борислава Бибиновска 04 март 2013 в 10:24 1580 0

Кардиналите се събират преди избора на папа. Снимка: БГНЕС
Кардиналите се събират преди избора на папа. Снимка: БГНЕС

Кардиналите на Римокатолическата църква от целия свят се събират днес във Ватикана, за да започнат подготовката за избора на новия папа след оттеглянето на Бенедикт XVI.

Под председателството на кардинал Анджело Скола висшите духовници ще обсъдят основните проблеми и бъдещите предизвикателства пред Църквата.

Според устава на Ватикана конклавът ще бъде свикан до две седмици. Новият папа ще бъде избран преди Страстната седмица.

За избора на папа кардиналите заседават в Сикстинската капела. Преди същинския вот кардиналите са строго съблюдавани да останат изолирани от външния свят.

Изборът на нов глава на Римокатолическата църква става с таен вот.

Следващият папа трябва да бъде избран с 2/3 от всички гласове. На всяка бюлетина е записано на латински: “Избирам за папа:…”, като всеки един от кардиналите собственоръчно трябва да впише името на своя фаворит. Бюлетината се сгъва два пъти и се поставя в специална урна.

Папа Бенедикт  XVI се оттегли на 11 февруари 2013 г. Решението му бе неочаквано както за самите вярващи, така и за приближените до Ватикана духовници. Като мотив за своето преждевременно оттегляне Бенедикт посочи влошеното си здравословно състояние и невъзможността си да ръководи Църквата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови