Сбогуването на папата (снимки)

Борислава Бибиновска 27 февруари 2013 в 15:24 2587 0

Папата се сбогува. Снимка: БГНЕС
Папата се сбогува. Снимка: БГНЕС

Хиляди се събраха днес площад "Св. Петър" във Ватикана, за да станат свидетели на последната, 348-та, папска аудиенция на Бенедикт XVI.

Църквата премина през "бурни води" през последните осем години, докато бях начело, заяви папа Бенедикт XVI.

Йозеф Ратцингер се появи днес за последен път на площад "Св. Петър" като папа. Той обяви оттеглянето си на 11 февруари. 

Пред събралото се множество (поне 100 000 души), папа Бенедикт XVI сподели, че неговото папство е било "тежко бреме", но той го е приел, вярвайки, че Бог ще го ръководи.

Бенедикт заяви, че през годините се е чувствал "като Свети Петър с неговите апостоли на Галилейското езеро", припомняйки библейската история, когато апостолите са се борили с бурните вълни, а Исус Христос заповядал и бурята утихнала.

В навечерието на оттеглянето си, папата благодари на събратята си за подкрепата и уважението, като добави, че решението му да напусне папския престол е за доброто на Църквата.

"Направих тази стъпка, съзнавайки тежестта на моето решение, но с дълбоко душевно спокойствие", отбеляза Бенедикт в речта си.

Официалното оттегляне на папата ще се състои в четвъртък. След утрешния ден пък Бенедикт XVI ще носи титлата "почетен папа", а към него ще продължат да се обръщат с "Ваше светейшество".

Наследникът на папата пък ще бъде избран през март месец, когато бъде свикан и конклавът- съветът на кардиналите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови