Канада подновява износа на части за дронове на Турция след съгласие за членството на Швеция в НАТО

OFFNews 26 януари 2024 в 20:13 1620 1

НАТО

Снимка НАТО

Канада и Турция са постигнали споразумение за възобновяване на канадския износ на части за дронове при условие, че турските власти гарантират по-голяма прозрачност в използването им, са съобщили за Ройтерс двама източници, пожелали анонимност.

Посочва се още, че споразумението ще влезе в сила, след като Анкара завърши целия процес за ратификация на кандидатурата на Швеция за членство в Алианса.

През изминалата седмица Анкара предприе бързи действия в това отношение, в резултат на което Меджлисът гласува одобрението, което веднага беше последвано и от подписването му от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, напомня БТА.

Очаква се Турция да изпрати окончателните документи във Вашингтон още днес. Това ще разчисти пътя на Канада за премахване на забраната за износ на оръжие в Турция, която е била наложена през 2020 г., посочват още анонимните източници. Те твърдят, че споразумението е било постигнато още в началото на януари т.г.

Турското външно министерство е отказало коментар.

Говорителят на Министерството на външните работи на Канада Шарлот Маклауд е заявила, че контролът на износа за Анкара остава в сила, но канадските власти имат за цел да постигнат разрешение на казуса с Турция с оглед на това, че двете страни са съюзници в НАТО.

Канада беше спряла продажбите на технологии за дронове на Турция през 2020 г. след съмнение, че продаденото оборудване е било използвано по време на военните действия на Азербайджан за прогонване на етническите арменци в Нагорни Карабах

Преговорите бяха прекратени през 2022 г., когато Анкара възрази срещу кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО и възобновени отново след срещата на лидерите на НАТО през юли 2023 г.

Днес президентът Ердоган заяви, че ратификацията на молбата на Стокхолм от Турция е приветствана от "Канада, Швеция и всички западни страни" и се разглежда като източник на по-голяма сила в рамките на Алианса.

Според регулациите на НАТО, за да бъде завършен процесът на ратификация, Турция трябва да депозира окончателния документ в архивите на Държавния департамент на САЩ.

Канада беше първата страна от НАТО, която ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединяване през 2022 г., непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!