Канада легализира марихуаната за кеф

OFFNews 20 юни 2018 в 08:32 8440 4

Канада легализира марихуаната изцяло. Сенатът прие закон, който регламентира отглеждането, дистрибуцията и продажбата на трева за развлекателни цели. 

Премиерът Джъстин Трюдо приветства решението на сенаторите. Той посочи, че със стъпката се удря криминалния бизнес, който е печелил от търговията с марихуана. Легализирането на марихуаната е предизборно обещание на Джъстин Трюдо от 2015 г. Самият премиер призна, че е пушил трева с приятели "пет или шест пъти", включително и докато е бил депутат.

Канада легализира медицинската марихуана през 2001 г. Канадците над 18 години ще могат да купуват по 1 грам марихуана за 10 канадски долара от частни или държавни специализирани магазини.

Притежанието на марихуана за лична употреба е ограничено до 30 грама. 

Страната стана първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели.

Канадците ще трябва да почакат още 12 седмици, преди да могат да си купят канабис за развлечение. През това време провинциите и териториите трябва да се справят с отговорността си за организацията на всички подробности, свързани с продажбата на дребно. Местните власти трябва да решат също дали тя ще може да се пуши на обществени места.

Канадците, особено младите, са сред най-страстните пушачи на марихуана. По този повод властите в столицата Отава казват, че новият режим ще направи марихуаната по-малко привлекателна за младите канадци, че ще лиши организираната престъпност от част от парите ѝ от наркотици, както и че легализирането ще облекчи полицията и съда. Те са уверени, че като цяло, мерките ще допринесат за подобряване на здравето на населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12133

3

Azazel

20.06 2018 в 11:22

Поздравления за канадците - за пореден път доказват, че са една от най-прогресивните нации. При нас, обратно, полиция, прокуратура и съд имитират дейност като вкарват в затвора тийнейджъри за притежанието на грам-два марихуана. Търговците, разбира се, не ги пипат, имат си хранилка при тях...

6162

2

red-army

20.06 2018 в 10:18

Още един опропастен туристически сезон в България. Още поне една година мъки за хиляди хора с хронични болести влияещи се добре от конопа.

Кога ще им узреят шишарките на нашите хрантутници. Узаконяването на марихуаната и забраната на тютюнопушенето е най-лесният единствен акт с който да се подобри осезаемо социално икономическият климат в държавата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!