Канада направи важна стъпка към легализирането на марихуаната

OFFNews 08 юни 2018 в 12:35 4430 3

Канада е все по-близо до легализирането на употребата на марихуана за развлечение.

Страната отмени ключово препятствие в законодателството пред това, предаде Би Би Си. Сенаторите приеха с 56 "за" срещу 30" против" и един "въздържал се" Закона за канабиса след шестмесечно проучване на нормативната уредба.

Министър-председателят Джъстин Трюдо коментира, че е възможно употребата на марихуана да бъде узаконена до края лятото. Предположенията сочат, че реалистичният срок е краят на август - началото на септември.

Така Канада би станала първата от държавите в Г-7 (групата на 7-те най-силни икономики: Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония), която ще легализира употребата ѝ за развлекателни цели. Медицинската е разрешена от 2001 г.

Гласуването в четвъртък изпраща закона в Камарата на общините, където членовете на парламента ще решат дали да потвърдят волята на Сената. Очаква се резултатът от гласуването да е близък до този в Сената. Междувременно Трюдо увери, че правителството ще окаже необходимата подкрепа, за да се преодолеят основните притеснения, свързани с узаконяването на марихуаната. Предвижда например насочването на повече ресурси в подкрепа на психичното здраве.

При окончателно приемане на закона канадците ще трябва да почакат още 12 седмици, преди да могат да си купят канабис за развлечение. През това време провинциите и териториите трябва да се справят с отговорността си за организацията на всички подробности, свързани с продажбата на дребно. Местните власти трябва да решат също дали тя ще може да се пуши на обществени места.

Канадците, особено младите, са сред най-страстните пушачи на марихуана. По този повод властите в столицата Отава казват, че новият режим ще направи марихуаната по-малко привлекателна за младите канадци, че ще лиши организираната престъпност от част от парите ѝ от наркотици, както и че легализирането ще облекчи полицията и съда. Те са уверени, че като цяло, мерките ще допринесат за подобряване на здравето на населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

08.06 2018 в 15:16

Мойри, само не казвай че алкохолът няма медицинско приложение.

Иначе, да си пушат на воля канадците, само да е на открито.

След време и при нас. Въпреки милиционерите.

10952

2

Мойри

08.06 2018 в 13:37

Една много по-полезна субстанция от алкохола. Затова има и медицинско приложение.