Камала Харис: Русия извърши престъпления срещу човечеството в Украйна

OFFNews 18 февруари 2023 в 16:52 4656 0

Камала Харис

Снимка Getty Images

Камала Харис

Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила в Украйна престъпления срещу човечеството, заяви днес вицепрезидентът Камала Харис в слово пред Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

Тя потвърди, че САЩ ще подкрепят Украйна, „докогато трябва“.

Проучихме доказателствата, познаваме законовите норми и няма никакви съмнения, че става дума за престъпления срещу човечеството, каза Харис.

Тя уточни, че става дума за незаконни екзекуции, изтезания и изнасилвания, извършвани от руските войски в Украйна, също и за „насилствено прехвърляне на стотици хиляди цивилни украинци“ в Русия.

„И казвам на всички извършители на тези престъпления и на техните началници или съучастници в тези престъпления: ще отговаряте за тях“, заяви вицепрезидентът на САЩ.

Това е първият път, когато САЩ официално посочват Русия като извършителка на военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, отбелязва Франс прес.

От началото на руското нашествие в Украйна САЩ са документирали или описали над 30 600 случая на военни престъпления, извършени от руските войски в Украйна, уточни Държавният департамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови