Какво се случва в Алепо: Чат на живо от бойното поле

OFFNews 15 декември 2016 в 12:40 13236 13

Какво се случва в Алепо: Чат на живо от бойното поле

Близо 16 000 души от бунтовническите сили в Алепо и техните семейства напускат бойното поле с автобуси и ще бъдат транспортирани в Идлиб. Това съобщи за OFFNews директорът на Центъра за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси, който е на място в размирната зона. От позицията му става ясно, че той наблюдава ситуацията от страната на правителствените сили. Той се свърза с нас по Viber.

По думите му 5000 души бойци и 11 хиляди от техните семейства ще бъдат евакуирани в операция, която трябва да приключи за 24 часа.

Той обясни, че автобусите са осигурени от сирийското правителство. По думите му приоритет на силите на Асад в момента е прочистване на западната провинция на Алепо, така че той да бъде обезопасен окончателно и градът да не бъде в обсега на ракетите. "На следващо място силите на ДАЕШ ще бъдат прогонени и от Палмера", поясни той и допълни, че "подобни сделки" се очакват и в района на Дамаск. 

Процесът по евакуацията се контролира от руската армия. Все пак на земята превес имат силите на Хизбула и сирийската армия, като основната подкрепа на руснаците е от въздуха. Според обясненията му има много цивилни, които искат да останат при режима и отказват да бъдат евакуирани. 

"Днес ще бъдат извозени около 1000 души от терористите и техните семейства", казва Абуаси. Плановете са до 24 часа те напълно да напуснат града. 

"Ранените терористи ще бъдат изпратени до турски болници, където да бъдат лекувани", обяснява още той.

Абуаси определи разпространените клипове от цивилни от мястото на боевете, които съобщават, че животът им е застрашен от силите на Асад, като лъжа. По обясненията му твърденията за наличието на половин милион цивилни в Алепо не отговаря на истината. Според негови данни става въпрос за около 100 хил. души, като 90 хил. от тях са избягали в контролираните от Асад територии.

По обясненията му цивилното население е било изложено на глад и лишения от буновниците - в складовете им са открити медикаменти и храна, които те отказали да предадат на цивилните. "И никой не говори за 10 хил. цивилни в Западен Алепо, които загинаха от ракетите на терористите и за други 100 хил. ранени", заяви Абуаси. 

От началото на атаката срещу Източен Алепо са били отворени шест коридора за цивилните, "но терористите стреляха по всеки, който искаше да излезе". "Всички клипове и кореспонденции в медиите за Източен Алепо са разчитали на това, което им изпращат терористите. Нито една медия няма кореспондент на това място. Освен това се оказа, че в Източен Алепо ги няма и тези организации за хуманитарна помощ. Ето, войната приключи там и се разбра, че всичко е било лъжа", обясни Абуаси. 

По думите му в източната провинция на Дамаск има райони под контрола на терористи, които в момента са под обсада. "В един момент терористите няма да имат избор, освен да се предадат или да бъдат евакуирани към Идлиб. Другата възможност е да бъдат убити", каза той. По обясненията му целта на правителството е тези сили да бъдат изведени в Идлиб, където да започне "последната битка за Сирия". В същото време руските сили подлагат на постоянен обстрел Идлиб и провинцията на Идлиб. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

12

El Commandante

15.12 2016 в 18:52

В Иран биха имали шанс, ако беше относително светска държава, като Сирия или беше разпределена суни/шиа като Ирак.
А сега, ако пробват нещо, Дядо Хаменей ше излезе по телевизията, ше каже че шиитските ценности са застрашени, ше обяви свещен джихад, мюезините ше ревнат от минаретата и башибозука ше тръгне.

Да не говориме че Путин по никой начин нема да се съгласи с такива гимнастики, не и когато доказа че може да шиба пиндостанските мастии през бурките...

77927

11

El Commandante

15.12 2016 в 18:41

" Не се сещам за друга държава от близкия Изток, която да има нужда от бунтовници против режима, освен естествено Иран"

В Иран ще ударят на камък.
Там са 80 милиона души управлявани с желязна ръка и верни като кучета на Дядо Хаменей.
Оня ден им доставиха поредната партида С 300.

Там бунтовници, умерени или не опозиционери и прочее паплач нема да бъде допусната....

25665

9

Victimized

15.12 2016 в 18:17

"По думите му в източната провинция на Дамаск има райони под контрола на терористи, които в момента са под обсада. "В един момент терористите няма да имат избор, освен да се предадат или да бъдат евакуирани към Идлиб. Другата възможност е да бъдат убити", каза той. По обясненията му целта на правителството е тези сили да бъдат изведени в Идлиб, където да започне "последната битка за Сирия"."

Виж, те ти го казват в прав текст, изтеглят ги, за да могат да се бият с тях, ама другаде. Ако това е реална война и има възможност тези окупираните да продължат да се бият, никой нямаше да ги остави живи или на свобода . Но не знам , може да са някакви модерни военни тактики които не са ми ясни....

25665

8

Victimized

15.12 2016 в 18:15

""Ранените терористи ще бъдат изпратени до турски болници, където да бъдат лекувани", обяснява още той"

Предполагам ще бъдат релокирани другаде. Не се сещам за друга държава от близкия Изток, която да има нужда от бунтовници против режима, освен естествено Иран. И с това удължаването на санкциите и то без подписа на Обонго ми се струва като интересна посока за мислене. Понеже ако не е Иран, значи ще трябва да почнат да освобождават европейски държави..

"Прекалено хуманно постъпват руснаците с тея изверги. По-правилно щеше да бъде, ако ги "евакуираха" директно при Аллах. И техните поддръжници тоже."

Не професоре, това са професионални "бойци", те се ползват за повечето войни. И се стрелят докато не решат "големите началници", като постигнат каквото са искали политически стискат си ръцете и пренасят конфликта другаде. Русия не е изключение . Повечето от тези дето воюват, са ветерани от Чечня, Афганистан, Ирак, Либия и така на татък. Като приключат с определено място, ги изтеглят

63994

7

Red or Dead

15.12 2016 в 17:20

№3...Алоуу..канарчето,когато пишеш за РОССИЯ,искам хубавичко да си миеш ръчичките:-) :-) :-)
Я драсни нещо за ”българина” от берлинското метро дето ни прослави...или темата е....ТАБУ..
 
X

Да помогнем на украинските деца!