Как канадци и българи се къпят в леденото езеро Онтарио (снимки)

OFFNews 02 януари 2017 в 18:18 9790 0

На плажа Sunnyside beach (Слънчев бряг), който се намира в Торонто на езерото Онтарио, се проведе традиционното зимно къпане на полярната мечка.

Ритуалът започва преди 11 години и от тогава се провежда всяка година на 1-ви януари точно в 12 часа, все на този плаж - ни пише наша читателка, която е присъствала на страховитото ледено къпане и ни е изпратила снимки.

Независимо от зимните условия, температурите на въздуха и водата, мъже и жени се събличат по бански и се потапят във водите на езерото.

Разказът на българката в Канада

Създалата се вече традиция се провежда в доста градове на Канада, и има за аналог скандинавските страни, както и други страни, по света и Европа.

Подобна е на българските водици, Йорданов и Ивановден и се практикува за закаляване и здраве. Смисълът обаче на канадското къпане е по-различен като организация и замисъл. Докато българското къпане на Йордановден е един вид състезание с награден фонд, в канадското - всеки си заплаща участието, а победител е каузата, за която се събират парите.

Специално в Торонто - парите отиват за околната среда на града. За изминалите 10 години, "Къпането на полярната мечка" в Торонто е събрала около 300 хиляди долара.

За разлика от българското къпане, в което съществува дискриминация по пол, канадският ритуал е напълно демократичен. В него могат да участват мъже, жени и деца. Допускат се всички желаещи.

Днешния ден на зимното къпане - беше много красив: с безоблачно синьо небе, спокойна вода и с много публика. И участниците бяха многобройни тази година. Безплатно топло кафе и какао, с мляко и захар - подкрепяха духа и настроението. Имаше за всички - и за участници, и за публика.

Така живеем в Канада. Приятно, интересно и демократично.

Честита Нова година на всички българи по света. Здраве на всички. И дано през Новата година, родната държава България - намери по-прав път, към по-добър, богат и справедлив живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови